https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лошото качество на спермата е свързано с наднорменото тегло

0

Двойката иска бебе, а жената не зачева повече от година. Тогава трябва да се направят изследвания и на двамата

За мъжа първото е анализ на сперматозоидите.

Спадът в плодовитостта на мъжете е световен тренд. Проблем имат около 20% от мъжете. Причината е, че сперматозоидите губят своите качества – намаляват по количество и не отговарят на изискванията за качество, за да оплодят яйцеклетката.

Медицинската статистика показва, че за последните 50 години средният обем на еякулата се е понижил от 3,4 мл на 2,75 мл. Концентрацията на сперматозоиди е паднала от 113 на 66 млн. в милилитьр. Базовата норма според Световната здравна организация е 2 мл с концентрация 20 млн. в милилитьр. Ако резултатът е на ръба на тази норма, може да се появи проблем със зачеването.

Сперматозоидите се обновяват на 72-92 дни и промени в начина на живот могат да подобрят количеството и активността им, твърдят специалистите. Ефект е вероятно да се постигне и за 3 месеца, т.е. за периода на сперматогенезата.

Отслабването е задължително, защото често лошото качество на спермата е свързано с наднорменото тегло

Мастните клетки произвеждат естроген в
излишък. А той влияе на синтеза на тестостерона – хормона, който е необходим за производство на сперма.

Има храни, които доказано вредят на качеството на спермата. На първо място са тези с високо съдържание на холестерол. Той пречи на подвижността на сперматозоидите. Транс мазнините също влияят негативно на сперматозоидите. Добри са полиненаситени мастни, които са богати на омега 3 и омега 6: семена, ядки, конопено, ленено, маслиново, слънчогледово масло. Мазните риби като сьомга, тон, пъстърва позволяват изграждането на стабилна флуидна плазмена мембрана, от която зависят формата, движението и оплодителните способности на сперматозоидите.

Пълнозърнести и бобови храни, свежи плодове и зеленчуци набавят важния за репродуктивните функции витамин Е. Пресните плодове и зеленчуци се борят най-успешно със свободните радикали, които убиват сперматозоидите. Яйца, царевица и морски продукти са богати на цинк, който подпомага производството на сперматозоидите и поддържа тестостерона в норма.

Алкохолът е враг на мъжката плодовитост, защото намалява способността на организма да усвоява цинка. Заедно с това алкохолът
блокира и център в главния мозък, който отговаря за ерекцията.

Сравнителен анализ сочи, че в спермата на пушачите има по-малко подвижни сперматозоиди и те са с повече дефекти. Токсичните вещества от цигарите потискат кръвоснабдяването на половия член и пречат на ерекцията.

Освен рационално хранене се препоръчва лек спорт

Половин час гимнастика стимулира кръвообращението, обмяната на веществата и намалява застойните процеси в простатата.

Постоянното нервно напрежение и стрес доказано намаляват концентрацията и подвижността на сперматозоидите.

Мъжете трябва да избягват сауна, парна баня, топли вани – топлината е пагубна за сперматозоидите. С широк панталон е по-прове-триво на тестисите.

Продължителното въздържание от секс намалява подвижността на сперматозоидите, а честите полови контакти понижават техния брой. Средната норма е около 3 пъти седмично в периода на овулация на жената.

Андролозите съветват мъжете да не отлагат до късна възраст решението за бебе. Количеството сперма е най-голямо между 30 и 35 години. След 55 и то, и подвижността намаляват наполовина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.