https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Спасяване на удавник – всичко, което трябва да знаете!

0

Първата грижа при спасяване на удавник е да спасите себе си от удавника, за да не ви удави и вас

спасяване на удавник
Без тази грижа трагедията е още по-голяма и мъртвите са двама – удавникът и спасителят му.

В паниката си давещият се инстинктивно се вкопчва в каквото може и го дърпа към себе си. За да не ви завлече към дъното, щом видите, че някой пляска с ръце и се мята конвулсивно във водата, хвърлете му някакъв предмет, който ви е подръка. Може да е дюшек, топка, хавлиена кърпа и дори тениска. Той ще се хване за подхвърленото, а не за вас.

Важно е да избягвате контакта с давещия се, за да се спасите от него. А за да го спасите, трябва вие да го хванете, не той вас. Иначе ще ви дръпне и завлече към себе си. Едва когато сте в стабилно положение, може да изтеглите човека на безопасно място.

Ако удавникът вече е в безпомощно състояние и е загубил съзнание, тялото му е инертно и е лесно да бъде изтеглен към брега. Там трябва да му се направи изкуствено дишане и още няколко критично важни действия на т.нар. долекарска помощ.

Разбира се, веднага трябва да бъде повикан лекар. Но с това трябва да се заеме някой друг, тъй като ще мине доста време до пристигане на лекаря, дори инцидентът да е на плаж с медицински пункт и дежурни. За спасяване на удавник критично важни са първите 3 минути на брега.

Спасяване на удавник – как да го правим?

Първо се прави оценка на състоянието му. Проверява се дали диша, като се следи за движение на гръдния кош. Пулсът му се премерва с два или три пръста на сънната артерия. По всякакъв начин трябва да му се привлече вниманието – говорете му, викайте, разтърсете го, да си каже името или да вдигне ръка.

Ако липсват признаци на жизненост, няма никаква реакция и той е в безсъзнание, пристъпете към изкуствено дишане. Първо главата му трябва да се постави назад, за да се повдигне брадичката, защото при несвяст езикът е пропаднал и е запушил дихателните пътища.

След това се правят 5 обдишвания. Това ще рече да поемете въздух в уста и да го духате силно в устата на пострадалия или в носа му. Ако духате въздух в устата, трябва носът му да е запушен с пръсти. Ако е обратното, запушете устата с ръка и надувайте въздух през носа.

След 5-те обдишвания следват 30 притискания с меката част на дланта върху долната част на гръдната кост (точно над пъпа,там,където костта свършва). Важно е да се натиска именно там, а не върху ребрата или на корема. За 30-те пъти натиск на гръдната кост може да си помагате и с другата длан, поставяйки двете една върху друга.

След това се правят второ обдишване и още 30 притискания на гръдната кост. До третия път човекът трябва да започне да диша и да възвърне пулса си. Ако все още е в безсъзнание, трябва да го обърнете да лежи настрани, а не по гръб. Това се прави, защото той всеки момент ще повърне и би се задушил, ако остане да лежи на гръб. Много обнадеждаващ признак е, ако започне да кашля. Това означава, че идва в съзнание.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.