https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо спането по корем е опасно за вашето здраве?

0

Спането по корем докарва проблеми на цялото тяло, на вътрешните органи и на гръбначния стълб. Това е възможно най-неподходящата поза за сън


В леглото прекарвате около една трета от живота си и начинът, по който лежите, влияе върху всички органи и системи. Спането по корем например е много неподходяща поза.

Поддържането на гръбнака изправен е най-важната част от уравнейието за пълноценна почивка и добро здраве, твърдят лекарите. Фокусирайте се специално върху подравняването на ушите, раменете и бедрата в една линия. Ако при любимата ви поза се образуват празнини между тялото и леглото, товарите мускулите и гръбначния стълб с усилие, което може да донесе заболяване.

Хората, които спят по корем, имат най-разпокъсан сън заради натиска върху вътрешните органи и принудата над гръбначния стълб да стои в обратна на естествената му извивка. Шията, кръстът и долната част на гърба са под напрежение, защото по-голямата част от теглото се съсредоточава в средата на тялото и затруднява поддържането на неутрална позиция на гръбнака. Този стрес пък увеличава стреса на други структури в тялото. Гръбнакът е тръбопровод за нервите и спиналното претоварване нощем може да причини болка почти навсякъде в тялото, изтръпване, мравучкане, скованост.

При спане по корем трябва да обърнете главата си встрани, за да дишате. С времето това води до повреди в шията. Дисковата херния например представлява разкъсване на желатиноподобния диск между прешлените. Когато този гел излезе от диска, се стига до дразнене и притискане на нервите. Болката е такава, че не дава да мръднете.

Спането по корем може да намали хъркането и епизодите на сънна апнея, щетите върху гърба и врата са в пъти по-големи от облекчението, смятат специалистите.

Ако по корем е позата, без която не можете да заспите, ще разтоварите поне малко гръбнака, като използвате тънка възглавница или лежите направо върху матрака. Колкото по-ниско е главата, толкова по-малко ще е напрежението в шията. Възглавница поставяйте под таза, за да задържите гърба в по-неутрална позиция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.