Спането като психотерапия и начин за лечение

Спането по гръб е анатомично подходящо, стига да не е върху деформиран матрак или провиснали пружини

спането
При някои хора с изкривявания или дискови хернии то е честа причина за болка в гърба. Позата задълбочава проблеми като хъркането и сънната апнея – болест, при която дишането спира за кратко и човек се буди. Това може да доведе до високо кръвно налягане, инсулт и сърдечни заболявания.

Поза по гръб с ръце, изпънати до тялото като на войник в строй, е навик на около 8% от населението. Ако човек спи спокойно, тя не е проблемна. Но при неспокоен сън изтръпват ръцете поради затруднено кръвообращение – при често въртене човек може да затисне ръка с тяло.

Сравнително малко хора спят по гръб в поза, наподобяваща звезда – с насочените настрани свити в лактите ръце. При неподходяща възглавница тя създава свръхнапрежение в прешлените в горната част на гръбнака.

Има много варианти да спите настрана, но най-удобно е с коленете, ориентирани към гърдите. Т.нар. ембрионална поза е предпочитана от повечето жени. Тя е най-подходяща за бременните, особено ако са обърнати на лявата страна – така до бебето стигат повече кръв и хранителни вещества. При болки в гърба поставете възглавница под корема, за да поддържате теглото му.

Партньорите, които спят с долепени тела, обърнати в една посока, се будят по-често. Но пък използват друго предимство за здравето – контактът с обичания човек води до продукция на хормон, наречен окситоцин. Той помага за понижаване на стреса и засилва привързаността в двойката.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.