Спанакът е незаменим при анемия

Малокръвие е народното название на състоянието, което медицинската наука нарича анемия

анемия

То е причинено от ниското ниво на хемоглобин. За образуването му е необходимо желязо, което влиза в състава на червените кръвни клетки.

Има естествени начини за повишаване на хемоглобина – например чрез промени в хранителния план. Необходимо е да се увеличи приемът на продукти, богати на желязо – спанак, коприва, листата на цвеклото. През последните десетилетия много се спекулира с ценните качества на спанака. Първите изчисления за съдържанието му на желязо са направени през XIX век от д-р Е. фон Волф. Тогава той поставя на грешно място десетичната запетая и приписва на зеленчука 10 пъти по-голямо количество желязо. През 1937 г. грешката е забелязана и поправена. Но и след редакцията листният зеленчук си остава един от ценните доставчици на микроелемента. Съдържащото се в него желязо е напълно безопасно и балансирано, докато допълнителният прием чрез таблетки носи риск от предозиране, което е опасно най-вече за децата. Освен това спанакът е източник на витамините С и Е, на фолиева киселина, цинк, магнезий и калий.

Ще се предпазите от анемия, като пиете по 1 кафена чаша сок от спанак, приготвен със сокоизстисквачка. Може да го разредите до 1 водна чаша със сок от ябълка, краставица, лимон, банан, киви, моркови, други плодове и зеленчуци. Ако искате да използвате спаначената напитка с лечебна цел, трябва да приемате дневно по половин литър. Желателно е да я разреждате с минерална вода или да я комбинирате с други прясно изцедени сокове и тогава трябва да изпиете по 1 литър в рамките на деня.

Спанакът действа ефикасно срещу запек – почиства стомаха и регулира работата на червата. Влияе отлично на бъбреците, предпазва от рак, заздравява венците и зъбите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.