Ето това са растенията, които НЕ трябва да сложите в спалнята!

Растенията пречистват въздуха, но ако искате да имате цветя в спалнята, не бива да са от онези, които изискват често поливане

Проблемът с тях е, че пръстта в саксията представлява нормална среда за развитие на микроорганизми. Влагата и топлината създават благоприятни условия за някои гъби, сред които и микроскопичната аспергилус. Нейните спори лесно се отделят във въздуха, който се вдишва цяла нощ по време на сън. Тази гъба поразява алвеолите (мехурчетата в белия дроб). В резултат човек започва да получава симптоми като при астма – кашлица, задух, затруднено дишане. Всъщност става въпрос за алергична реакция на белия дроб към антигените на гъбата аспергилус. Особено уязвими са бебетата, децата и подрастващите, както и страдащите от хроничен бронхит.

Избягвайте да украсявате спалнята и с най-красивия букет, поставен във ваза. Повечето растения, купени от цветарските магазини, се обработват с химикали, за да се запазят свежи по-дълго време. Тези синтетични препарати също се изпаряват във въздуха и създават предпоставка за възникване на алергия или токсична реакция.

Някои цветя – като лилиите например, имат много силен естествен аромат, поради което не бива да се слагат в спалнята.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.