Солта и мазните храни – враг номер 1 на здравето

Ново изследване доказа, че храната става по-здравословна чрез заменяне на солта и мазнините с билки и подправки

солта
Солта и мазните храни – враг номер 1 на здравето

То бе представено в края на октомври на конференция по храненето във Вашингтон, съобщи в. „Ню Йорк таймс“.

Защо обаче е нужно да се ограничава приемът на мазнини и сол? Една от причините е, че расте броят на затлъстелите хора. Дори в момента 30% от децата на възраст между 2 и 15 г. имат свръхтегло и показват признаци на затлъстяване.

Очаква се към 2050 г. 60% от мъжете и 50% от жените да са тлъсти. Това предвещава срив на системата за здравеопазване. Тя няма да се справи с болестите, дължащи се на затлъстяване –диабет, инфаркти и инсулти, рак.

Според прогнозата обществените разходи, свързани със затлъстяването и диабета, ще нараснат 10 пъти до 2050 г.

Причината хората да стават толкова обемни са обработените храни. Това са почти всички храни, които се продават опаковани в търговската мрежа.

За разлика от тях естествените храни се продават в насипно състояние, например по пазарите. Обработените храни съдържат големи количества сол и мазнини, добавени в тях най-вече с цел да ги съхранят и да удължат срока им на годност.

Тъй като солта и мазнините са евтини, те се използват и за да замаскират липсата на вкус в дадена храна, която при преработката й е станала блудкава и сладникава.
Най-интензивно преработени храни са бисквитите, пастетите, колбасите, сосовете за пици и спагети и замразените готови храни, които освен това съдържат и големи количества адитиви (добавки за вкус). Честата консумация на такива храни създава най-големи здравни рискове.
Солта е превъзходен консервант. Тя предотвратява развитието на бактерии в храната, придава й вкус, усилва яркостта на цвета й и придава на обработената храна твърда текстура.

Много от обработените храни съдържат и захар. Тя може да бъде изписана на етикета като фруктозен сироп от царевица, малтоза, кафява захар, мед, концентрат от плодов сок, меласа, лактоза, фруктоза, декстроза, сукроза или като трапезна захар.
Всеки от тези видове захар подобрява цвета на храната, прави я да изглежда свежа и апетитна, придава й вкус и действа като консервант. Освен че вредят на зъбите и на здравето обаче, тези захари вдигат твърде много общият прием на калории от преработените храни.

Мазнината придава на преработените храни хрупкава или влажна текстура и богат аромат. На нея се дължи и характерният вкус на бързите храни и снаксовете.

Колкото повече преработени храни яде човек, толкова повече калории поема от мазнината в тях. Тъкмо те причиняват свръхтеглото и увеличават риска от рак на гърдата, диабет тип 2, високо кръвно и сърдечни проблеми.

А ако мазнината е и хидрогенирана (натъпкана с водород пак заради по-голямата трайност на продукта), тя е и канцерогенна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.