Солта и нейните метаморфози

Когато се спомене за сол повечето хора правят асоциация, че това е продукт, който придава вкус и най-безвкусното ястие. Оказва се обаче, че солта, чието научно наименование е натриев хлорид, не се използва само като подправка в кулинарията.

Един немски лекар прави готварската сол и незаменимо лечебно средство преди повече от 100 години. През 1874. в Германия се появява книгата –„Съкратената терапия”, в която авторът й д-р Вилхелм Шуслер дава на света познанието за минералните соли, които са точно 12 и ролята им за човешкия организъм. Изводите му са резултат от дългогодишните му изследвания на кремирани човешки тъкани. Според Шуслер всяка от солите, произведена леко разредена, може да повлияе положително при много болести, като подпомага организма да поддържа точния минерален баланс в клетките си.

шуслерови солиВ тази книга за първи път се споменава думата биохимия, с която докторът нарича химическите процеси, протичащи в клетките. През 1913 г. неговите последователи добавят интересни факти в подкрепа на биохимичната му теория относно натриевият хлорид. Оказва се, че мембраните на човешките клетки са проектирани така, че да пропускат точно определена концентрация солеви разтвори. Ако например изядете една много солена херинга, съдържащата се в нея готварска сол не може да проникне в клетките, защото с високата си концентрация тя може да отрови кръвта. Това означава, че клетката се самозащитава. Възможно е често да ви се яде солено, тъй като тялото има нужда от сол, но не може да я усвои. Поради тази причина любителите на солени храни, често страдат от дефицит на натриев хлорид, което е причина за редица болести.

Превръщането на натриевият хлорид в Шуслерова сол

За да преодолее съпротива на клетката, д-р Шуслер започва да разрежда минералните соли, които произвежда, докато достигнат точната концентрация, чрез която преминават през мембраните и възвръщат баланса. Едва тогава тялото е в състояние да си набави необходимото от храната. И така молекулярната форма (разредена) на готварската сол води до излекуване на редица заболявания. За по-голямо удобство всяка сол е обозначена с номер.

Лечебното действие на сол №8 – натриев хлорид

Натриевият хлорид в човешкия организъм отговаря за разпределението на течностите и подпомага деленето на клетките. Грижи се за хидратацията и регенерацията на тъканите. Това се дължи на способността му да привлича вода, от което клетките нарастват и се делят. Сол №8 е необходима по време на бременност за предпазване от отоци, помага при високо кръвно налягане, при суха кожа, пърхот, косопад, сенна хрема, диария или запек. С помощта на сол №8 жените в менопауза могат да се справят с неприятната сухота на влагалището.

При остри състояния Шуслерова сол №8 се приема по 1 таблетка на всеки 15-30 минути до подобрение или 2-3 пъти на ден под формата на гореща напитка – 10 таблетки, разтворени в гореща вода. За лечение на хронични проблеми в продължение на 2-3 месеца се приемат по 3-6 таблетки на ден.

Шуслеровите соли са подходящи за бебета и малки деца, бременни и кърмачки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.