https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Йодираната сол – полезна и в изключително малки количества

0

Йодираната сол може да се консумира в много малки количества. С нейна помощ частично дполучавате йод, който е необходим за синтеза на хормоните на щитовидната жлеза

Между другото, за да се осигури на тялото достатъчно йод, йодирана сол ще е нужна в много малко количество – около една четвърт от една чаена лъжичка.

Като алтернатива на обикновената трапезна сол могат да се използват калиеви заместители – те могат да бъдат намерени в аптеката. Такива добавки са сол с намалено съдържание на натрий, допълнително обогатена с калий. Калиев заместител няма да доведе до увреждане на здравето и ще даде ярък вкус на продуктите.

Колкото по-малко, толкова по-добре!

За да се избегнат рисковете за здравето, свързани с излишния прием на сол, изглежда е лесно – просто трябва да намалите употребата на сол. Но как да го направите без особени сътресения за здравето и психиката, най-вече?

За нормалното функциониране на тялото са необходими 2 g натрий на ден (еквивалент на 4-5 g сол или половин чаена лъжичка).

Но дори и пълното отхвърляне на трапезната сол няма да навреди на съвременния човек. Във всеки случай получаваме достатъчно количество с храна. Например, 100 г грах съдържа 33 мг натрий, 100 г картофи 28 мг, слива 18 мг, портокали 12 мг, говеждо 72 мг и пиле 82 мг.

Проблемът е, че неподправената храна изглежда свежа, но и безвкусна за нас. Това се дължи на хиперстимулацията на вкусовите рецептори, които се използват за акценти на ярки вкусове.

Добрата новина е, че клетките на тези рецептори се обновяват в рамките на 28 дни. Всъщност точно толкова време ще бъде необходимо, за да се получат напълно нови органи на вкусовото възприятие. През този период трябва постепенно да се намалява количеството сол, като се добавят подправки и специални заместители. След това ще получите отново усещането за ярък вкус на естествената храна.

И разбира се, опитайте се да ядете колкото се може повече зеленчуци и плодове – основните доставчици на калий. Този микроелемент е много в банани, сушени кайсии, картофи. Но, ако следвате теглото, по-добре е да не се облягате на такава храна, а да предпочитате спанак, ядки, тиква, авокадо, сушени домати.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.