https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как вреди на здравето содата за хляб?

0

При стомашни киселини, парене под лъжичката и повишено образуване на газове мнозина посягат към содата за хляб

sodata za hlyab
1/2 чаена лъжичка, разтворена в чаша вода, е лекарство, което действа почти мигновено. Содата бикарбонат неутрализира киселината на стомашния сок и гони оплакванията.

Лекарите обаче предупреждават, че системното и безконтролно пиене на соден разтвор е бомба със закъснител. Домашно приготвеното лекарство може да се отрази зле на чревната и стомашната лигавица.

Първоначално то наистина помага. Но след краткотрайния ефект настъпва обратна реакция – в стомаха се образува въглероден газ, който причинява дразнение на жлезите и те започват да произвеждат повече киселина. След един или два часа тя става повече отпреди. Честата употреба на сода може да доведе до атрофия на стомашните жлези, а оттам до израждане на клетки и развитие на рак.

Туширането на болките и усещането за парене е действие на симптоматично ниво, което не избавя от стомашните проблеми. Не е препоръчително и своеволното профилактично пиене на медикаменти. Необходимо е да посетите гастроентеролог, който да приложи адекватна терапия.

Киселините в стомаха могат да се образуват и при абсолютно здрави хора, които са погълнали твърде пикантни храни или голямо количество алкохол. Скорошни изследвания доказаха, че оплакванията се появят и при прекомерно използване на сол – почитателите на соленото страдат 70% повече от стомашен дискомфорт.

Никотинът също е от значение – активното пушене в продължение на една година увеличава вероятността от появата на киселини 20 пъти повече в сравнение с непушачите.

Лекарите съветват да избягваме храненето късно вечер. Два часа преди лягане не бива да се пие алкохол, особено концентрат. Въздържайте се от бяло вино, което има вредно действие върху стомашната лигавица.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.