Социалните мрежи променят събитията в съзнанието на хората

Социалните мрежи карат слабохарактерните хора да лъжат за събития и случки от техния живот

 

социалните мрежи
Социалните мрежи променят събитията в съзнанието на хората

Близо две трети (68%) от потребителите на социалните мрежи съзнателно лъжат и украсяват реалността, за да направят живота си по-интересен за другите. Според психолози, това е лоша практика, която би могла да породи „цифрова амнезия“ – хората ще си спомнят само фиктивната версия на събитията, пише The Daily Mail.

Освен това, почти 50% страдат от параноя, тъга и срам, който се дължи на факта, че не могат да се сравняват с приятелите си, последователите си или просто познатите, които споделят по-висок стандарт на живот във фейсбук, туитър или която и да е друга социална мрежа . По принцип, желанието да споделяме и да си съперничим с други е нещо нормално. Но в края на краищата, онова, за което лъжем в социалните мрежи, се превръща в спомен, а истинските събития, такива, каквито са били, биват забравени или игнорирани.

Изследването показва, че един на всеки десет спомени за събития, които са били предмет на публикации в социалните мрежи, са изкривени. И често това се случва с младите потребители (спомените, които не са съобразени с реалността, са характерни за 16% от хората на възраст 18-24 години). Преди това беше установено, че хората често лъжат за тяхното истинско местоположение. Например, ако един човек седи у дома си, той ще напише, че е на спа, или на някаква ваканция чужбина, или пък се забавлява в моден клуб. Списъкът на лъжите се допълва също и от информация за взаимоотношенията, кариерата и немалка част от житейските събития. Хората, особено онези с ниско самочувствие, се опасяват, че може да изглеждат скучни и затова умишлено създават нова реалност.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.