Защо детето смучи палеца си и как да спрем вредния навик?

Бебето може да се научи още в корема на мама да си смуче пръстчето. Има много снимки на ембриони, на които ясно се вижда как са го лапнали

Детето смучи палеца – вреден ли е този навик?

Това най-често е израз на силния смукателен рефлекс, заложен от природата като инстинкт за самосъхранение – бебето така се храни. И понеже по този начин задоволява потребностите си и се чувства сигурно, свиква да се успокоява, като смуче нещо.

Обикновено във втория месец след раждане, а някои бебета и по-рано, лапват вкусното палче. Това показва, че се развиват нормално и правят координирано движение. Така че място за безпокойство няма, обясняват специалистите.

За родителите обаче възниква въпросът какво да правят – да оставят
пръстчето или да дадат биберон залъгалка. Смята се, че детето по-лесно ще се отучи да смуче биберона, отколкото ръката си.

Педиатрите уверяват, че постепенно във възрастта между 1 и 2 години този смукателен навик изчезва

Ако бебето не е гладно, ако се чувства спокойно и обичано, то се отказва от него. Пъхането на пръста в устата може да служи като сигнал за мама, че то иска да яде, че се тревожи или че му е скучно.

Ако този навик продължава през третата година и по-късно, може да означава, че детето има проблем. Най-вероятно изпитва безпокойство, липса на внимание и любов. Вероятно е да се появи и неочаквано поради притеснения от ясла, градина, поради страх от нещо. Може да не смуче пръст, а ъгъла на любимото си одеялце или играчка, но смисълът е същият.

На тази възраст това рискува да се превърне във вредна привичка, с времето отказването става все по-трудно, вероятно е да премине в гризане на нокти. Детето има нужда от помощ, за да спре.

Преди да вземете мерки, анализирайте в кои ситуации то смуче палец, кое го предизвиква. Ако отстраните причините, проблемът ще изчезне

Няма да стане много бързо обаче, особено ако е станало навик детето да смуче пръста си просто като се замисли за нещо или като гледа телевизия, да речем. Затова при опитите си да го откажете не допускайте грешката да се карате, заплашвате или наказвате. Обяснете на детето, че да си смуче пръста е бебешка привичка. На 2-3 години то вече не иска да изглежда така, защото се смята за голямо. Използвайте това като стимул -търпеливо и миролюбиво всеки път напомняйте с шеговита реплика от рода на „Ей, извади този пръст от устата, да не си бебе“. Ако вредният навик продължава, още по-внимателно проверете дали няма причини, поради които синът или дъщеря ви има нужда да се успокоява, смучейки палец.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.