https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сминдухът помага на младите майки

0

Подправката сминдух, която познаваме предимно от кулинарните си постижения може да е много ценна билка, която да помогне в лечението на някои състояния, болести или да подпомогне някои процеси. Семената на растението съдържат ценни алкалоиди, които вършат основната лечебна част. Освен това те съдържат и фибри, 4-хидроксиизолевцин и новооткрития алкалоид фенугрекин, който може да свойството да понижават кръвната захар.

bebeОсвен това има още едно ценно качество – семената от сминдух подпомагат лактацията. Те усилват притока на кърма в периода на кърмене, когато по една или друга причина той е намален. Това обаче не е единственото действие, което притежава подправката върху женските млечни жлези. Семената съдържат и големи количества фитоестрогени от флавоноиден тип – витексин, ориентин и др. Тя притежават свойството да балансират хормоните в женското тяло и така и да балансират процесите в човешкото тяло. Повечето билково продукти, препоръчвани за развитие на женската гръд, съдържат семена от сминдух.

Ароматната подправка може да помогне и при ставни заболявания, болки и всички подобни болежки, свързани със стави или хрущяла, свързващ двете кости. За целта растението се прилага като локален препарат и се маже на засегнатото място. Също така действа добре при целулит, катари на дихателните пътища и др.

За облекчение на ставните болки увийте стрити семена от сминдух в марля, затоплете я във вода и приложете за около минмута на мястото. В белите дробове съставките от семената оказват отхрачващо действие.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.