https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Смазани от умора – пет причини да сме хронично уморени

0

Случва се да се събудим почти смазани от умора, сякаш без сили да свършим дори обичайните задачи през деня

smazani ot umora
По-характерно е да се чувстваме смазани от умора през зимния сезон. Според специалистите то издава, че на организма му липсва нещо – повече разходки, здравословно хранене или почивка. Ако не сме си доспали, бързо и лесно можем да възстановим баланса. В останалите случаи се налагат промени в начина на живот, за да не се чувстваме смазани от умора.

Въз основа на проведени изследвания експерти изброяват 5 често срещани причини за недостиг на енергия.

• Много кафе. Кофеинът основно стимулира предимно нервната система. Той изпраща сигнал на надбъбречните жлези да отделят хормоните адреналин и кортизол, които мобилизират големи количества енергия. Това обаче изморява организма и следва спад на силите. Известният диетолог Мерилин Гленвил обяснява, че след като изпият чаша кафе, хората чувстват прилив на енергия. Но последващото понижаване на кръвната захар ни кара да се чувстваме смазани от умора. Така се поражда желанието да се изпие следващо кафе и кръгът се затваря. В дългосрочен план кофеиновата напитка може да предизвиква хронична умора. Енергийните напитки действат по същия начин. Не е необходимо да спирате кафето напълно, но е желателно постепенно да намалите количеството му.

• Въглехидрати в повече. Известно е, че въглехидратните храни добре засищат и повишават настроението. Но това не продължава кой знае колко дълго време и не след дълго ние се чувстваме смазани от умора. Д-р Гленвил обяснява парадокса за умората – храната, която би трябвало да зарежда с енергия, води до спад на силите, защото за преработването й отива много енергия. Сухи пасти, обикновена захар, ориз, макаронени изделия и пшеничен хляб – всички те бързо повишават глюкозата в кръвта. Но нивото й се понижава със същата скорост и човек става вял и раздразнителен.

• Липса на протеини. Ако скоро след хранене огладнеете, значи не ви достигат протеини, които притежават свойството бавно да отделят енергия. За да имате сили до края на деня, трябва да ядете чисто месо, печена риба, чай от джинджифил, авокадо, броколи, не много мазно сирене и орехи. Дневното количество протеинови храни не бива да е по-малко от размера на дланта ви.

• Нарушени функции на органи или системи могат да ни накарат да се чувстваме буквално смазани от умора. Умората може да сигнализира за развитие на диабет или за заболяла щитовидна жлеза. При мъжете постоянната липса на енергия понякога се дължи на понижени нива на хормона тестостерон.

• Перфекционизъм. Дори за дребните неща влагате много сили, защото искате да са идеално изпълнени. Връщате се към вече приключени задачи, за да проверите всичко ли е както трябва. Това е основен източник на стрес и причина за липсата на енергия, казва проф. д-р Левин от Медицинския университет в Ню Йорк. Перфекционистите често страдат от хронична умора и нервни изблици. Съветът към тях е: опитайте да не сте чак толкова взискателни и да не си поставяте цели, които не може да достигнете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.