Смартфоните вредят на зрението

Смартфоните са полезни, понякога, но прекомерната употреба на тези устройства има някои не особено приятни последици за здравето

 

зрение
Смартфоните вредят на зрението

Според изявленията на офталмолози, продължителната ежедневна употреба на смартфони и таблети води до загуба на зрението и евентуални дългосрочни проблеми с очите в бъдеще. Анкета проведена сред 2000 души, показва, че човек на около 25 години проверява смартфона си най-малко 32 пъти на ден. Специалистите по очни болести предупреждават, че синьото и виолетово излъчвана от екрана на смартфона, е потенциално опасно за очите.
Ситуацията се влошава, когато хората държат телефона твърде близо до очите си, и когато твърде дълго време са съсредоточени и не мигат достатъчно често. За разлика от компютър и лаптопа продължителната употреба на смартфон значително увеличава натоварването на очите.

Това се случва и най-вече когато хората разглеждат страници в интернет или четат прекалено дълги текстове. Същото важи и за игрите. По-лошо е положението, ако използването на смартфон започне във възраст под 15-16 години.

Проблемът е ясен, но какво трябва да се направи? Няма как да накарате някой млад човек да се откаже от умния си телефон. В този случай е важна профилактиката, изпозването на капки за очи, промиването на очите и чести прегледи при офталмолог. И най-вече – не купувайте смартфони на децата си, колкото и да настояват.

Леки упражнения за очите в между работата с дигиталните джаджи помагат да се отървете от следите от умора и напрежението в очите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.