https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Смартфони откриват рак

0

Модерните смартфони имат възможност за по-добро анализиране на данни, какъвто преди имаха най-мощните компютри, пише в. „Дейли телеграф“

Ако се създаде мрежа от смартфони тя би могла да анализира огромен обем информация. Това е целта на новото приложение на „Водафон“ за операционната система андроид. То използва мрежа от хиляди телефони, за да извършва ракови проучвания.

Чрез софтуера DreamLab потребителят дарява обработващата мощност на смартфона си, докато спи. Докато смартфона е включен в електрическата мрежа и е напълно зареден, той получава неголяма задача за секвениране на гени от австралийския Институт за медицински изследвания „Гарван“. Като изпълни задачата, устройството праща резултатите на института, за да бъдат използвани за научни изследвания.

Потребителите избират за кое изследване да допринасят – върху рака на гърдата, на яйчниците, на панкреаса или на простатата. Според „Водафон“ 1000 смартфона, използващи приложението, биха ускорили изследванията до 30 пъти.

Услугата може да изразходи големи количества трафик, затова собственикът на смартфон може да го ограничи до 250МВ, 500МВ или 1GB. Трафикът е безплатен за клиентите на „Водафон“.

„Едно от нещата, забавящи изследванията на рака, е ограниченият достъп до суперкомпютри, които да обработват сложните данни.

Това е ролята на DreamLab, посочват от института.

Междувременно, двеста учени призоваха ООН за защита на обществеността от електромагнитното излъчване. Рискът може да бъде за всички потребители на смартфони, лаптопи, таблети и други подобни устройства.

Според експертите, използването на излъчващите устройства ще навреди на живите клетки на тялото, а това може да доведе до огромна вреда, включително смърт. Посочено е, че телекомуникационното оборудване и електропроводи могат да причинят увреждане на ДНК в клетките.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.