https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как слушалките на смартфона увреждат слуха?

0

Слушалките на смартфона могат да причинят сериозни проблеми със слуха

slushalkite
В градския транспорт, по улиците, в парка може да видите хора със слушалки, прикачени най-често към смарт телефони. Те осигуряват звук с добро качество и изолират от шумовете на околната среда. От полза са, но само ако се използват правилно.

Имайте предвид, че представляват високоговорители, поставени във вътрешността на ухото, в непосредствена близост до тъпанчето. Когато не ги употребявате разумно, може да си увредите слуха. Малките слушалки, които се пъхват в ухото, са в състояние да упражнят въздействие, подобно на дърворезачка или на мотоциклет, създаващи шум около 100 децибела. За сравнение – МРЗ плейър, увеличен до 70% от максимума си, произвежда около 85 децибела. Силният звук и ползването на слушалки продължително време повишават риска от увреждане на слуха. Този проблем става все по-сериозен сред децата и тийнейджърите.

Специалистите препоръчват да ограничим употребата на слушалки до 60 минути дневно. Другият им съвет е силата на звука да не превишава 60% от максималната степен. Простичък начин да разберете дали не сте увеличили прекомерно звука, е да попитате хората край вас дали чуват музиката, която слушате. Ако е така, значи трябва да намалите звука. Нагласете го, за да чувате само вие. Има и още един сериозен проблем, който е свързан с ползването на слушалки на обществени места – слушането на силна музика увеличава опасността от инциденти, защото отвлича вниманието и пречи да чувате какво се случва около вас.

Ако вече изпитвате признаци на слухова загуба, потърсете помощ от специалист. Той ще направи серия от тестове, ще провери доколко е засегнат слухът ви и ще отговори на всички ваши въпроси за безоггасното използване на слушалки.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.