Служебният роман – по-добре НЕ, отколкото ДА

Служебният роман носи много проблеми, но и много приятни мигове. И все пак не е за предпочитане да въртите любов с колега

служебният роман
Служебният роман – по-добре НЕ, отколкото ДА

Служебният роман има повече минуси, отколкото плюсове

Ако всеки понеделник хуквате на работа като на празник, причината едва ли е вашата безпределна преданост към работодателя. По-скоро спадате към онези 38% – 56% (по статистика от различни източници), които любовта е застигнала не къде да е, а на работното място. По данни на асоциацията Society for Human Resource Management 58% от ръководителите на фирми в САЩ възприемат служебните романи като липса на професионализъм, а 38% са убедени, че такива взаимоотношения неизбежно водят до проблеми в работата. Като при всяка ситуация има предимства и недостатъци. Проблемът е в съотношението им. Затова си изправен пред избор -любимия или работата.

Служебният роман си има и плюсове, макар че те не са за шефа, а за служителите му

Основното е, че добре познавате своя колега, а ако единият е нов, имате добра възможност да се опознаете и да го наблюдавате, преди да направите първата стъпка. Неловкостта от първата среща отпада. След десетки съвместни презентации, преговори и командировки се познавате до болка. Трудностите и радостите ви са общи. Наясно сте кой какво обича и какво мрази, какво го изкарва от равновесие, дори какво предпочита да похапва в определен час.

Вие винаги имате тема за разговор – работата. Това не само ще ви избави от скука и неловко мълчание, но ще е стимулиращо за работата ви – две глави мислят по-добре от една. Освен това щастливите влюбени са пълни с енергия и ентусиазъм. Дори да нямат съвместни проекти, всеки е амбициран да блесне пред половинката с постиженията си.

Удобството също е предимство, не случайно при проучване над 75% го посочват като решаващо за такава връзка. Можете да прекарвате много време заедно, а и партньорът няма как да изпадне в истерия, че половинката му са я задържали спешни задачи на работа и не може да нареже салатата. Не е без значение, че винаги сте наясно какво прави другият, нямате поводи за ревност, може дори безпроблемно да кръшнете.

Но защо тогава мъдрите специалисти по управление на човешките ресурси смятат служебните романи за вредни и за службата, и за самите влюбени?

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.