Следродилната депресия – как се преодолява?

Американският психиатър д-р Хамиш Макалистър-Уилямс е склонен за разграничава три фази в следродилната депресия

следродилната депресия
Следродилната депресия има три фази. Ето какво казва американският психиатър д-р Хамиш Макалистър-Уилямс.

„Първата е най-лека и засяга почти всички майки. Започва през първата седмица след раждането и обикновено отшумява за няколко дни. Втората е същинската следродилна депресия, която възниква 2 седмици след идването на детето. Третата е патологична или по-скоро става дума за следродилна психоза. Тя се среща рядко и изисква медикаментозно лечение.“

Причините за нервния срив и следродилната депресия не са напълно изяснени

Според някои специалисти той се дължи на хормоналните промени след раждането. По време на бременността нивата на есг-рогена и прогестерона се увеличават 10 пъти, а след това те рязко се връщат на изходните си позиции.

Други лекари са на мнение, че възрастта на жената също е от значение. Проучване, проведено в Австралия, сочи, че жените, родили след 37 години, по-рядко страдат от следродилна депресия.

Според експертите те са в много по-стабилно психическо състояние, защото са улегнали и осъзнават напълно отговорността да станеш родител. В тази възрастова група е много по-нисък процентът на непланираните бременности, което вероятно също оказва влияние. Върху емоционалното положение на жената се отразяват и преживени стресиращи събития по време на 9-месечния период, отношението на партньора към появата на детето и неговата готовност да помага в грижите за бебето.

За да излезете бързо от т.нар. майчина тъга и да предотвратите задълбочаването й, вземете своевременни мерки. От време на време поверявайте детето на таткото, бабите и дядовците или на бавачка, за да можете да обърнете внимание на самите себе си. Разхождайте се на чист въздух, пазарувайте, погрижете се за външния си вид, ходете на гимнастика, йога или танци. Не ограничавайте общуването – когато нямате възможност да се видите с приятели, контактувайте по телефона, по скайп, в интернет форуми и социални мрежи. Приемайте богата на витамини и минерали храна, за да си набавите нужната енергия за безсънните нощи. Ако се налага, вземайте предписани от специалист медикаменти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.