Следродилната депресия – реално и сериозно предизвикателство за жената

Какво е чувството когато е налице следродилната депресия или следродилна тревожност? Какви са признаците и симптомите на следродилната депресия?

следродилната депресия

Следродилна депресия не е недостатък в характера или слабост. Понякога това е просто усложнение на раждането. Ако имате следродилна депресия, навременно лечение може да ви помогне да управлявате вашите симптоми – и да се насладите на вашето бебе.

Най-после бебето е на бял свят живо и здраво, но вместо пълно щастие майката изпитва противоречиви чувства и това я кара да мисли, че не е добър родител.

Тези усещания са съвсем реални, а не плод на самовнушение. Човешката психика е така устроена, че при промяна на условията и попадане в нова и непозната ситуация се пораждат несигурност, страх, дори чувство за безизходица.

Т.нар. следродилна депресия е състояние, което започва след раждането на детето и обикновено трае до няколко седмици. Специалистите различават два вида – с ранно и с късно начало. При 80% от майките се наблюдава понижена енергия и спад в настроението през първите дни след раждането. Периодът обикновено се характеризира с изострена чувствителност – плачливост, раздразнимост, тревожност. Тези симптоми в повечето случаи изчезват до две седмици, без да е необходимо специфично лечение. Следродилната депресия с късно начало се появява няколко седмици след раждането. Тя се отличава с бавно задълбочаване на усещането за тъга, потиснатост, изтощение. Състоянието се съпътства и от проблеми със съня, трудности с грижите за бебето, промяна в апетита, която води до значително отслабване или напълняване.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.