След развода: детето не слуша нито мама, нито тате

Детето е най-потърпевшо от развода. Затова не го тормозете допълнително, а обсъдете подробностите по възпитанието с бащата

детето
След развода: детето не слуша нито мама, нито тате

Детето трябва да слуша еднакво и двамата си родители.

Никой не ви предупреди, че ще е толкова трудно. С развода, с живота след това. Детето има нужда и от майка, и от баща, макар че вече живеете отделно. Все някак трябва да наредите отношенията така, че то да не страда. Обличате костюма на супергерой, паркирате розовия облак в дневната и внимавате демоните, които се разхождат в спалнята, да не прескачат в детската.

По принцип за доброто на детето сте готови на всичко – и вие, и бившият. Но двамата имате различно виждане кое е добро. След развода всеки има терен и безгранична свобода да възпитава по своя си правилен начин. Доскоро съотборници, мама и татко вече са съперници. Въпросът не е кой да е доброто ченге, а кой да бъде по-доброто. Предстои това състезание да се разгори с бурна страст по празниците, така че се подгответе психически, особено ако ще са първите след раздялата.

Дисциплината на децата задължително го отнася в суматохата от емоции след развода. Рухват редът вкъщи, утвърдената система
от поощрения и наказания, представата кое е разрешено. В редки случаи и двамата родители са склонни да променят правилата. Обикновено единият го прави, а заради това изискванията на другия започват да изглеждат много строги. „Ама тате дава да гледам телевизия и после да си пиша домашните“, „Ама мама ми разрешава да ям в стаята си“ и други такива са в състояние даже да взривят решението ви да поддържате цивилизовани отношения.

Преди да пристъпите към изработването на план за действие, бъдете сигурни в правотата си. Доказано е – децата имат нужда от правила и граници. Когато изчезнат, се объркват. Докато се лутат между това, което до вчера е било недопустимо, и това, което днес е вече разрешено, проверяват докъде се простират границите на новия ред и нервите на родителите. Даже хитро се възползват от безвластието или двувластието в отношенията и се опитват да наложат свои правила.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.