След 40 мъжкия мозък започва да умира

Женският мозък работи по-добре, защото дамите са по-сантиментални

 

мозък
След 40 мъжкия мозък започва да умира

Свързано с възрастта увреждане на паметта се счита за напълно естествено и не винаги е свързано с нарушения като болестта на Алцхаймер. Въпреки това, проучване на Mayo Clinic доказа, че загубата на паметта започва да се появява по-рано при мъжете, отколкото при жените. Този процес при Адамовците започва след като минат 40 години, научаваме от „MED News“ .

В подкрепа на това твърдение е направен анализ на структурата и мозъчната активност на 1246 човеци между 30 и 90 години в без явни когнитивни проблеми. По-специално, експертите са установили, намаляване размера на хипокампуса, област на мозъка, отговорна за образуването и съхранението на спомени. Намалението на хипокампалното пространство директно влияе върху функционирането на мозъка, а загубата на нервни връзки провокира загуба на паметта.

Ако сравним мъжкия и женския мозък, става ясно, че хипокампуса значително намалява с възрастта, особено след 60 години. Защо мъжете стареят по-бързо и поради каква причина разграждането на мозъчната тъкан е по-скоростно, учените не могат да кажат. Възможно е женските неврони да са защитени хормона естроген. Въпреки това, след менопаузата, когато нивата на хормоните паднат, процесът на загуба на паметта и при тях започва бавно, но сигурно.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.