https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Слънчевите бани са радиоактивни?

0

Слънчевите бани са не само облъчване с ултравиолет, но и с йонизиращо излъчване

слънчевите бани
Източник на изображението: pixabay.com

Година след година туристите по цял свят, без да подозират, получават малки дози външно облъчване заради слънчевите бани. И през цялото време се фиксират само положителни изменения. Няма нито един случай човек да получи лъчева болест.

Но пренебрегването на защитните средства и дозировки винаги води до поражения по кожата. На всекиго е позната ситуацията, когато още първия ден на курорта тялото изгаря.Това е признак за прекалено силно облъчване. Организмът не е успял да се приспособи към новите условия и дозата получена радиация се оказва по-висока, отколкото той може безопасно да погълне. Ако не се предприемат никакви действия и облъчването продължи, човек получава слънчево изгаряне, което в действителност по нищо не се отличава от радиоактивното.

Радиофобията е заболяване, параноя и изкуствено създаден страх пред радиацията. Използвайки незнанието на хората, правителствата ги манипулират. Един от примерите на подобна манипулация е движението против строителството на атомни електроцентрали. Участниците в тези движения са убедени, че тези съоръжения замърсяват околната среда. Това обаче съвсем не е така.

Атомната енергетика е най-чистата от всички. Атомните електроцентрали не замърсяват средата. Нещо повече, рибата в охладителите винаги е по-здрава от обичайните обитатели на реките и езерата. Радиацията е опасна само тогава, когато се използва неправомерно. Правилната й употреба е полезна за цялото човечество.

Всеки съвременен човек трябва да знае, че без радиация не би съществувал и животът, тъй като голяма част от позитивните мутации в човешката ДНК са следствие от радиоактивното излъчване. Осъзнавайки факта на наличието на радиация и нейната вездесъщност, страхът пред нея става нелогичен и не носи нищо друго освен проблеми.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.