https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

За какво трябва да внимавате при избора на слънчеви очила

0

За какво да внимавате при слънчевите очила. Ще си увредите очите, ако си купите очила с тъмни стъкла, но без UV филтър

При избора на слънчеви очила трябва да се съобразите с формата на лицето

Тогава зеницата се лъже и остава по-широко отворена, в резултат на което в нея навлизат повече ултравиолетови лъчи.

За да предпазите очите си от поражения, които може да причини силното слънце през лятото, са ви нужни качествени очила. Ефективна защита от вредните ултравиолетови лъчи е предпазна мярка срещу развитие на катаракта – т.нар. перде, заради което отслабва остротата на зрението.

Първият признак за качество е, че очила са придружени от паспорт, в който е отбелязана в проценти защитата от ултравиолетовите алфа и бета лъчения. Там е записана в нанометри и дължината на вълните, блокирани от очилата. Пълно предпазване дават моделите с означение 400 шп.

UV защитата е най-важна. Ако стъклата са тъмни, но не филтрират, са опасни, понеже лъжат зеницата

Маркировката СЕ трябва да е придружена с цифра от 0 до 4, която бележи степента на защитата.

Индексът 0 означава, че ултравиолетовите лъчи са 100% филтрирани, светлопропускливостта е от 81% до 100%, а стъклата не са оцветени или са леко тонирани. Такива очила могат да се използват при облачно време и при слаба осветеност.

1 е показател, че се пропуска светлина около 60%. Подобни модели са подходящи за градски условия.

Индекс 2 осигурява средна защита при слънчево време, има бариера за 70% от светлината.

Степен 3 се препоръчва за море и планина. По високите места въздухът е разреден и слабо филтрира UV лъчи, а водната повърхност и снежната покривка ги отразяват.

Очилата с индекс 4 имат минимална светлопропускливост

Може да ги носите на високопланински открити места. Често се препоръчват на хора с очни заболявания. Заради високата им степен на защита и намалената видимост е забранено шофирането с тях.

Зад волана е най-добре да слагате очила с поляризирани стъкла. Те са покрити с филтър, премахващ отблясъците, не допускат да ви заслепяват стъклата на колите, огледалата и други лъскави повърхности.

Какъв ще е цветът на стъклата е въпрос на мода и на лично предпочитание. Но обърнете внимание дали тонирането е равномерно, иначе очите се уморяват.

Специалистите препоръчват да избирате по-големи стъкла, за да предпазват очите и нежната зона около тях. Рамките трябва добре да прилепват, но да не стягат. По този начин максимално се ограничава страничното проникване на слънчева светлина.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.