https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Слънчевата алергия и въпроси, свързани с нея

0

Повечето хора очакват с нетърпение първия допир със слън­чевите лъчи, но има и такива, които са силно притеснени, защото страдат от слънчеви алергии.

Появата на временни мехурчета или обриви, съпроводени със силен сърбеж, са едни от най-показа­телните симптоми на слънчева алергия. Има и по-тежки случаи, при които могат да се наблюда­ват по-обширни об­риви, засягащи най-вече горната част на ръцете, дланите и деколтето.

Според из­следователи и дерматолози при­чина за появата на непоносимост към слънцето са свободните ра­дикали (ROS), а също и действието на UV- радиацията. Те могат да нарушат ритъма на имунната сис­тема, като в резултат възникват симптоми на слънчева алергия.

слънчева алергияЕто кои са най-често задаваните въпроси и отговори, свързани със слън­чевата алергия.

1. Слънчевата алергия може ли да бъде генетична?

Предполага се, че слънчевите алергии се дължат на ге­нетично предразполо­жение, тъй като симптомите често се проявяват и при други чле­нове на семейството.

2. Какви са симптомите на слънче­вите алергии?

Най-често признаците са пъпки или мехури, предизвикващи сърбеж. Възможно е да се появят и по- разпространени обри­ви, при които пъпчиците са силно зачервени и засягат де­колтето, горната част на ръцете и лицето.

3. Кои са най-често страдащите от слънчева алергия?

Най-често биват засегнати хората със светла кожа. Хората с тъмна кожа могат да пострадат от слънчева алергия обикновено при по-дълъг престой под слънчевите лъчи.

4. Коя точно ра­диация предизвиква слънчевите алергии – UVA или UVB?

В 70-75% от случаите на засегнатите алер­гията е предизвикана от UVA радиацията. В много малък процент, около 5%, алергията е пре­дизвикана от двойното действие и на двата вида.

5. Как да се предпазим от слънчева алергия?

Преди и по време на излагане на слънце задължително трябва да се употребяват млека, масла и емулсии с висок UV защитен фактор. Пре­поръчва се също и употребата на специални про­дукти, предназ­начени за след слънчеви бани, които хидратират кожата, тъй като слън­цето я изсушава.

6. Как да предпазим децата си от вред­ните слънчеви лъчи?

При децата трябва да се прилагат продук­ти с много висока защита, които освен това трябва да са и силно во­доустойчиви. Препоръчително е да нанасяте тези продукти на всеки два часа по лицето и цялото тяло. Също така, когато извеждате детето навън, задължително поставяйте кърпа или шапка върху главата му.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.