https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Първа помощ при топлинен и слънчев удар

0

По-добре да се предпазим от слънчев удар, отколкото да ни оказват първа помощ

slanchev udar
Слънчев удар, или топлинен удар, може да причини доста усложнения на здравето, затова най-добре е да вземем някои предварителни мерки.

Използването на средства с UV филтри трябва да продължи цял живот, защото според специалистите тенът не е безопасен за когото и да било. При първите посещения на плажа не бива да допускате зачервяване на кожата. Всеки следващ ден може да увеличавате престоя на слънце с 30%. Така за една седмица
кожата ще се пигментира, защото ще се удебели роговият слой и тя няма да се зачервява, а само ще трупа загар. Получава се т.нар. експозиционна слънчева профилактика.

Важно е и правилото, че къпането в морето, езерото, басейна през първата седмица се включва след слънчевата баня, тъй като мократа кожа по-лесно изгаря. Не забравяйте, че във водата също много бързо се хваща тен заради отразените лъчи в гладката повърхност.

Разликата между топлинен и слънчев удар е в това, че топлинният може да се получи не само на слънце. При него най-неприятното усложнение е спирането на потенето вследствие на дехидратация. При слънчевия удар тоотделянето е запазено.

Топлинният удар може да се получи при работа в горещи и влажни помещения, а също и на открито – при задушно време и висока влажност на въздуха. При такива условия се затруднява отделянето на топлина от организма към околната среда.

Предразполагащи фактори са усилена физическа работа при пълен стомах, употреба на алкохол, носене на дебели и затворени дрехи, наличие на сърдечносъдово заболяване и затлъстяване.

Признаците на слънчев и топлинен удар са сходни – главоболие, повишена телесна температура, зачервяване на лицето, ускорено и затруднено дишане, отпадналост, гадене или повръщане, световъртеж.

Особено внимателно при кръвно и диабет

В горещините хората с високо кръвно налягане и диабет трябва да бъдат особено внимателни, предупреждават лекарите. Необходимо е да се пазят от резките температурни промени – например при използване на климатик в помещение или превозно средство, настроен на ниска температура. Според специалистите уредите трябва да се нагласят с 5-7 градуса по-ниско от външната температура, за да се спести на организма топлинния удар.

Първа помощ трябва да се окаже бързо. Пострадалият се пренася на хладно, сенчесто и проветриво място. Поставя се в полуседнало положение, дрехите му се разхлабват. Необходимо е да се напръска с вода и на главата да се постави студен компрес. Мокри кърпи се слагат и на гърдите, корема и гърба, може цялостно да се охлади тялото в изстискан влажен чаршаф. Ако пострадалият е в състояние да приема течности, му се дават охладени и подсладени напитки.

При по-тежко състояние той трябва да бъде транспортиран в лежащо положение до медицинско заведение.

Бременните могат да ходят на плаж след предварителна консултация с гинеколог. Най-подходящият период е между 14-ата и 28- ата гестационна седмица, когато няма усещане за гадене и повръщане. Бъдещите майки трябва да седят предимно под чадъра и да приемат много течности, за да избегнат риска от обезводняване. През 9-месечния период кожата става по- чувствителна и много жени откриват, че изгарят по-лесно от преди. Това се дължи на повишените нива на хормона, стимулиращ производството на меланин.

Ако вече сте получили характерните за бременността пигментни петна, имайте предвид, че те могат да станат по-контрастни при излагане на слънце. Затова задължително използвайте

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.