Слънцето – по-скоро враг, отколкото приятел

Как и защо трябва да се предпазите от слънцето? може ли слънцето през лятото да ни разболее фатално?

слънцето
Слънцето – по-скоро враг, отколкото приятел

Единственото хубаво на UV лъчите е, че влияят добре на псориазиса. Затова за тази болест има терапия със специфичен спектър от UV лъчи тип А. Навън обаче човек не може да раздели двата типа А и Б. Затова новите кремове имат защита и от двата, съобразена с типа кожа и възрастта. А преди време предпазваха само от Б.

Факторът, отбелязан на крема от 1 до 50+, отразява степента на защита. Той показва престоя на слънце без зачервяване със и без защита. Например фактор 20 означава, че без защита се изгаря за 10 мин, но с намазване – след 200 мин.

През лятото е добре да се маже крем с фактор дори и в града. Ако повече време сте на закрито, той да е с фактор, 15-20. Фактор 50+ е за страдащи от кожна болест, която се влошава от слънцето. Защитата от UV лъчите тип А на флакона се изписва с РРТ, определящ продължителността на тена. Но най-качествените мазила съдържат и взаимно допълващи се филтри, защита срещу свободните радикали, както и срещу увреждането на ДНК чрез т.нар. клетъчни протектори.

Такива препарати не могат да се купят от сергия на плажа или в магазин, а само в аптека. Медицинската козметика вече предлага фотозащита според спецификата на кожните болести и не само защитава, но и лекува. Например акне или розацея.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.