Сладоледът – изкушението, което ни лекува

термовизия

Термовизуалната диагностика е надежден, бърз и сигурен метод за откриване на сериозни заболявания

Явно вълшебния леден десерт е бил добре познат още преди хилядолетия, защото една легенда разказва, че при пристигането на великия пълководец Александър Ма­кедонски в Индия, му поднесли чуден ароматен десерт, който бил приготвен от сняг, мед и цветчета от рози.

Според друга легенда пък първата рецепта за сладолед е създадена в горещото Средизем­номорие. Император Нерон обичал да си похапва студен крем и заповядвал да му доставят в Рим сняг от албанските планини. Импера­торският десерт се приготвял като смесвали сняг, ароматизиран с розова вода, мед и парченца плодове.

сладоледС времето ледения десерт станал любимец на монарси и владетели. Той се превърнал в истинска страст за кулинарите-сладкари и присъствал на кралс­ките трапези като не­що много специално.

След като през 1876 г. била изобретена машинката за сладолед, ледената наслада става все по-известна и популярна. Разнообразието от сладоледи надхвърля всяко въображение, но според основните си съставки сладоле­дите биват млечни, сметанови, фруктови, комбинирани, млечно-фруктови и какви ли още не, от мелбите до т. нар „печен“ сла­долед и сладоледените торти и пасти.

Сладоледът е особено подходящо средство за разхлаждане в горещите летни дни и за превъзходно вкусово удоволствие. Той се употребява като част от съставките при приготвянето на превъз­ходни безалкохолни коктейли или шейкове, които освежават като морски бриз. Вижте няколко рецепти, по които можете да си приготвите вкусно ледено изкуше­ние с помощта на различни пло­дове.

Ягодов сладолед
Необходими са ви: 1 чаена чаша пресни ягоди, захар, прясно мляко.
Начин на приготвяне: Почистете ягодите и ги разбийте с миксер. Сложете ги във висока чаша, налейте подсладено на вкус прясно мляко, прибавете 1-2 топки сладолед и сервирайте.

Малинов сладолед
Необходими продукти: 1/2 чаша малинов сироп, карамфил на прах, сладолед
Начин на приготвяне: Към малиновия сироп добавете щипка ка­рамфил, разбъркайте и прибавете към това сладоледа.

Ананасов сладолед
Необходими продукти: 2 суп. лъжици куб­чета ананас /от компот или консерва/, 1 ко­ка-кола, лимонов сок, сладо­лед.
Начин на приготвяне: Напълнете висока стъклена чаша с парченца ананас до поло­вината, по­ръсете с лимонов сок и долейте с кока-кола. Добавете сладо­леда и сервирайте веднага с мал­ка лъжичка с дълга дръжка за плодовете.

От тези продукти можете да приготвите и коктейл, като пресовате ананасовите кубчета и да разбиете всички съставки с шейкър. Не бързайте да отваряте шейкъра веднага, поради наличието на газирана напитка в коктейла.

Comments

1 thought on “Сладоледът – изкушението, което ни лекува

  1. И как точно ни лекува сладоледа, че нещо не ми стана ясно. Сладоледа може да усложни храносмилането на храната приета преди или след него. Да не говорим за високия гликемичен индекс на сладоледа, което води до складиране на мазнини в повечето случаи. Сладоледите направени с изкуствени подсладители са още по-вредни за здравето от този направен със захар. Едно изкушение, няма спор, но алкохола, цигарите и ред други наркотици също са изкушение… Нищо полезно няма в сладоледа като състав, само умиращ от глад човек има ползи от него :). Просто ми прави впечатление, че ниската хранителна култура е основния проблем на здравето в общества, в които диетата се диктува главно от реклама и изкушение на подобни статии. „Просто по моя вкус“ – как пък не 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.