Сладките храни ли разболяват децата от диабет?

Все по-малки деца развиват диабет, като някои са дори под 5-годишна възраст. Това е тенденцията от последното десетилетие

диабет
За опасното нарастване на болните от диабет деца алармира пред „Дарик“ проф. д-р Виолета Йотова от болница „Света Марина“.

В България децата с диабет са около 2000. Захарната болест е засегнала и още около половин милион души, предимно възрастни хора. В света от нея страдат над 400 милиона души, посочи проф. Йотова. Епидемията от диабет по света се дължи на обездвижването, преобилното хранене и развитието на автоимунни болести.

Жажда, пиене на подсладени напитки и често ходене по малка нужда нощем са сред симптомите за диабет при децата. Променя се и апетитът – при малките намалява, при по-големите се увеличава. Не се наддава обаче на тегло, то дори спада. Това може да заблуди родителите, „каза детският лекар. Д-р Йотова препоръча няколко пъти в годината да се проверява нивото на кръвна глюкоза, а веднъж на 3 г. да се проверява нивото на антитела.

При 95% от децата диабетът не е наследствен. Но може да се дължи на други автоимунни болести в рода. Случва се така да се съчетаят особености на имунните системи на родителите, че децата им да станат уязвими. Ако някой се разболее, рискът за останалите от семейството нараства с 15%.

Предклиничният стадий на болестта е много дълъг, понякога с години. Яденето на сладко не води до отключване на диабет, увери д-р Йотова. Но това не значи да се прекалява със сладкото, добави тя. Според нея трябва да се ограничат междинните похапвания с вредни храни.

Учените усилено работят по цяр за диабета. Сега му правят клинични изпитания и е на крачка от пазара. Животът с диабет ще бъде много по-лек, ако започне присаждането на островни клетки. То ще става подкожно с помощта на уред, подобен на писалка. Технологията е разработена в САЩ. Остава да се намери неизчерпаем източник на островни клетки, отбеляза д-р Йотова.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.