https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да различите варицела от скарлатина

0

Както обикновено през зимата, когато децата в забавачките и в училище са повече време в затворени помещения и си предават вируси, има много случаи на скарлатина

Тя започва със симптоми, които също са подобни на тези при настинка. Гърлото обаче е много силно зачервено, с подути сливици и гнойни налепи. Езикът става малиновочервен. Лимфните възли на шията са подути. Често има втрисане и повръщане.

След това избива обрив – дребни червени петна. Най-напред се появяват в слабините, в гънките на ръцете и краката, по корема, гърдите, шията, лицето. Обриви няма по носа и около устата, където се образува т.нар. „триъгълник на Филатов”. Там кожата е бледа, а бузите са ярко червени.

По петната няма мехурчета като при варицелата, но кожата е груба като шкурка. При натиск петната стават бледи.

Скарлатината се причинява от бактериална инфекция – с бетахемолитични стрептококи от група А, която се предава по въздушно-капков път или чрез предмети. Заразяват се 30-40% от хората, които са били в контакт с болен.

Инкубационният период е от 2 до 7 дни

В продължение на 3 седмици болният е заразен. Трябва да бъде под каратина поне 10 дни.

След като петната избият, до няколко дни изчезват, а кожата започва да се бели. Обикновено това продължава около седмица.

Скарлатината се смята за вид шарка, но инфекцията е тежка, може да предизвика усложнения и бързата консултация с лекар е задължителна. За да постави диагнозата, той взема гърлен секрет за микробиологично изследване. Обикновено предписва антибиотици за 7-10 дни и препоръчва да се пият много течности. След това отново взема гърлен секрет, за да установи дали лечението е било успешно.

Преболедувалите от скарлатина не изграждат имунитет и може да се заразят отново

Най-често боледуват деца от 3 до 10 години. Могат да се заразят и възрастни, като при тях скарлатината протича по-тежко.

Ваксина срещу скарлатина няма, тъй като стрептококите са над 80 вида.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.