https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Лечебен сироп или хапче – как и кога да взимаме лекарства, така че да не си навредим?

0

Има известни правила, които трябва да се спазват при приема на лечебен сироп или хапче

hapche
Приемането на хапче или лекарствен сироп би могло да се окаже нелека задача, ако пациентът е малко дете. Понякога то ги плюе, друг път може да повърне.

Най-важно е да не давате абсолютно никакво лечебно средство на дете под две години, преди да сте се консултирали с педиатър. При изплюване на предписаното лекарство опитайте се да разберете причината. Така ще намалите вероятността лечебното хапче да бъде отново изплюто, когато дадете нова доза. Ако детето повърне медикамента, трябва да се свържете е лекуващия лекар или педиатър. Специалистът ще прецени дали е необходимо да го замени с друго средство.

Забележите ли, че след приема на предписаното хапче се появяват обриви, незабавно трябва да преустановите използването му. Пъпките и отоците понякога са страничен ефект
на медикамента, но могат да бъдат и сигнал за алергична реакция. Посетете педиатъра, за да изясни причината. При затруднено дишане или сънливост спешно търсете медицинска помощ.

Ако по невнимание сте объркали времето за приемане на лекарството, еднократната грешка не е фатална. Важно е обаче да спазвате указанията. Някои лекарства се пият по време на хранене. Така приетото хапче или лекарствен сироп не дразни стомаха. Други, сред тях и хомеопатичните, се пият предимно на гладно, защото храната пречи на разтварянето и последвалото действие в организма. Дори да пропуснете една доза от вашето хапче, не бива да се притеснявате. Когато се сетите, дайте лекарството и възстановете схемата на прием. Никога обаче не се гълтат по две хапчета или дози от лекарствения сироп. Това няма да ви помогне да наваксате с лечението, а само ще пренатовари организма. Възможно е добре да се получат усложнения от неправилното взетото хапче или лекарствен сироп.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.