Сините очи болят по-често

Красиви, пленителни, загадъчни, магнетични – лесно е да се влюбиш в сините очи. Но синеоките не могат да се зарадват на слънцето в планината през зимата


Снегът отразява лъчите и блясъкът му ги заслепява. Нито могат да излизат без слънчеви очила, нито да шофират. Какво е да си светлоок, обяснява офталмологът от „Пирогов“ д-р Мария Праматарова.

Защо са по-чувствителни към светлината?

Със сигурност всеки има приятел със светли очи, който и зиме, и лете ходи все с тъмни очила. Той не се глези. Без тях очите му сълзят и болят от слънцето. Причината е, че роговицата му е по-тънка и по-пропусклива за лъчите. Кафявите очи не са толкова магнетични, но осигуряват по-добра защита от слънцето.

Шофирането без слънчеви очила е опасно

Наскоро видях как слънцето блесна в очите на един синеок шофьор. За секунди те се насълзиха, почервеняха, зрението му се замъгли и трябваше да отбие от пътя на сянка. Според д-р Праматарова това е блефароспазъм. Среща се често при хората с тюркоазен поглед.

„Това е спазъм на окото. То не може да издържи на силната светлина, започва да мига и от това сълзи. Може да се усети парене и сърбеж. Хората със светли очи най-често имат фотофобия – повишена чувствителност на окото към светлина.“

Затова очите им имат нужда от защитата на тъмните очила. Ако зениците им са изложени дълго на слънчеви лъчи, очното дъно може да се увреди и да се стигне до дегенерация на макулата.

Какви очила?

Когато се избират слънчеви очила, да се види дали на етикета пише 100% protection (защита). Те трябва да са с UVA и UVB защита – да спират и двата вида лъчи. Категориите им са 4 в зависимост от степента на оцветяване на стъклото. Четвъртата е с 85% затъмнение и с такива очила е забранено да се шофира в ЕС. Третата е до 75% затъмнение, втората – до 50%, и първата – до 25%. Най-добра защита дават очилата тип маска. Шапки с голяма периферия или козирка също предпазват от слънцето.

Хигиена

Синеоките хора са податливи на блефарит (възпаление на мигления ръб) заради загнездила се там инфекция, конюнктивит, вернален конюнктивит (малки кисти от вътрешната страна на клепачите). Затова трябва да поддържат добра хигиена. У нас се продават кърпички с невен, с които сутрин и вечер се почиства околоочният контур от бактерии и замърсяване. Болките и спазмите в очите се облекчават с нестероидни капки Naclof, Nevanac, Oftalar или Indocollir 3 пъти на ден по 2. Когато възпалението напредне и е нужна антибактериална защита, се използват комбинирани препарати с антибиотик като крема Maxitrol.

Здравето на очите укрепват антиоксидантни таблетки с лутеин – зрителен пигмент, който се натрупва в макулата, но понякога се изчерпва. Той изгражда защитата на очното дъно. Още по-добре е в таблетките да има и зеаксантин – отговорен за цветното зрение, за светлоусещането. Пак с грижа за очите да се ядат кайсии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.