https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Вече има безопасно изследване на бременните за Синдром на Даун

0

Изследванията за генетични аномалии и за Синдром на Даун в България досега се провеждаха чрез инвазивните методи амниоцентеза и хорионбиопсия

Синдром на Даун – тежко заболяване, което може да бъде предвидено.

синдром на Даун
Вече има безопасно изследване на бременните за Синдром на Даун

При тях се взема околоплодна течност и съществува около 1% риск от спонтанен аборт.

Отскоро у нас се прилага иновативен и безопасен за бебето и майката метод за изследване на генетични болести при плода. Той дава достоверна информация (с над 90% точност) само с анализ на кръвна проба от бременната.

„Генетичният тест се изпраща в Германия, тъй като засега там се намира единствената лицензирана лаборатория според европейските стандарти – казва пред вестник „всичко за семейството“ д-р Ралица Сенкова. – Материалът се обработва и се връща в рамките на 10 дни, като резултатът обикновено се разчита от генетик.“ Изследването се провежда в началото на бременността -след 12-та гестационна седмица, докато при амниоцентезата се прави между 15-ата и 20-ата седмица.

Недостатъкът на иновативния метод е, че открива наличието само на синдром на Даун. Д-р Сенкова твърди, че от следващата година в теста ще бъдат включени изследвания за синдром на Едуардс и на Патау, а по-късно евентуално и за други генетични аномалии, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.