5 храни за силен имунитет пазят от болести през зимата

Плодовете и зеленчуците са чудесни приятели на силния имунитет

Силен имунитет е нужен, за да се справим с много от предизвикателствата на времето

Плодовете и зеленчуците са чудесни приятели на силния имунитет
Плодовете и зеленчуците са чудесни приятели на силния имунитет

И консумацията на тези пет храни е добра не само за силен имунитет, но и за поддържане на тялото в добра форма целогодишно.

Ядки и семена

Те са един от най-добрите натурални източници на амино- и мастни киселини, необходими за нормалното функциониране на имунната система. За вегетарианците ядките са чудесен заместител на месото и другите животински продукти. Например бадемите съдържат витамин Е, който е гаранция за силен имунитет, може да предотврати риска от простуди и инфекции на горните дихателни пътища.

Гъби

Те се използват от векове в китайската медицина заради способността си да стимулират имунната система. Натуралните полизахариди, съдържащи се както в суровите, така и в сготвените гъби са чудесни за силен имунитет. Гъбите са единствените растения, които са естествен източник на витамин D. Известно е, че дефицитът на витамин D увеличава риска от заразяване с грип.

Пчелен прашец и прополис

Пчелният прашец е източник на мастни киселини, които участват в производството на ензими и други хранителни елементи, укрепващи имунната система. Прополисът притежава широк спектър на въздействие върху всички органи и системи на организма. Основното му свойство, което се използва широко в медицинската практика, е бактерицидно и бактериостатично. Прополисът е способен да намали активността и да унищожи широк спектър от микроорганизми, сред които тумори, вирусите на грип и хепатит, гъбички. При това прополисът унищожава и извежда от организма чуждите клетки, а остава непокътната собствената микрофлора на организма. Затова при използването на прополис не страда чревната флора, за разлика от прилагането на антибиотици, които не са добри помощници за сиен имунитет.

Морски водорасли

Понижават нивото на холестерол в кръвта, неутрализират радиационните токсини и подобряват общото състояние на имунитета.

Зелен чай

Зеленият чай е доказан мощен имуностимулатор. Заради съдържанието на един от най-активните катехини спира разпространяването на простудните заболявания. Според някои изследвания дори само гаргарата със зелен чай предотвратява грипа. Доказано е, че зелените химикали в чая са идеални за силен имунитет и са надеждна защита срещу вируси и бактерии.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.