https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Може ли силата на мисълта да промени бъдещето ни?

0

Силата на мисълта е в състояние не само да ни направи по-успешни, но и да ни излекува и да промени живота ни

silata na misalta
Игрите на късмета и прочие лотарии се роят непрекъснато на телевизионния екран и извън него. Но статистиката показва, че навсякъде по света хората, спечелили големи суми, не успяват да ги вложат правилно и фалират. Защото не късметът, а правилното мислене е важно за успех в живота. Психологът Лучия Джованини пътува по света и учи как да го постигнем. Дойде и в София за безплатен семинар и представи книгата си „Толкова различен живот“.

Италианката е експерт по консултативна психология, невролингвистично програмиране и невросемантика. Член е на американската асоциация на психолозите, изучавала е техники за медитация в Азия. Любопитното е, че използва в практиката си нестинарство, без да е виждала нашите танцьори по жарава. „Този древен обичай съществува от Индия до Латинска Америка, през Европа до Африка – обясни специалистката пред „Всичко за семейството“. – За мен беше любопитно да проуча как влияе както за чисто физическо лечение, така и за душевно. Нямам търпение да се запозная и с вашите нестинари.“

Според Лучия въпреки малките културни различия на хората по света, човешката душа е еднаква, проблемите са едни и същи. Затова има универсални средства, с които може да им се помогне. В практиката си психоложката обръща еднакво внимание на душата и на чисто физиологичните прояви на депресия. Твърди, че са неразривно свързани. В лекциите, книгите и курсовете си тя обучава както на правилно дишане, така и на правилно мислене. Защото още Буда е казал, че ние сме това, което мислим.
Нейният метод предполага специално внимание към думите, защото чрез избора им ние всъщност създаваме действителността. Чрез диалог с другите или със себе си разказваме истории и постепенно започваме да им вярваме.
Ако продължим да си повтаряме например, че нямаме късмет, че на нас нищо хубаво не ни се случва, стигаме до момент, в който вярваме, че е наистина така. Създаваме нова реалност, в която няма място за успех и за щастие.

В книгата си тя дава подробни указания как да се научим да променяме езика си, да заменяме негативните фрази с позитивни. Едно е да мислиш, че не си достатъчно способен и друго, че заслужаваш най-доброто. Има разлика в “ Аз съм виновен“ и “ Отговорността е моя“. Първото заклеймява и обезверява, а второто провокира към промяна. Кажеш ли „Проблемът е…“, ти вече обявяваш, че няма решение. Изразът „Въпросът за разрешаване е…“ декларира твоята решителност и действеност.

Джованини препоръчва да си водим дневник и подробни записки как усвояваме основните етапи за промяна на мисленето.

„Писането ни помага да фиксираме мислите си. Разбираме по-добре какво се случва вътре в нас, как да се освободим от мислите и емоциите си. Това ще ни позволи да се дистанцираме от душевни състояния, които ни причиняват страдание. Защото, поставяйки ги черно на бяло пред нас, вече можем по-реално да преценим доколко те отговарят на истината, доколко са важни и съществени за живота ни“, казва психоложката.

За съвременния човек е по-трудно да осъществи мечтите си, защото го спират както вътрешните му бариери, така и зависимостта от общественото мнение.

Влиза се в негативната спирала – Аз не мога, Нямам нужните качества, Нямам време, Хората ще ми се смеят… Страхът от провал блокира всички сили и човек се затваря в черупката си, потиска съзнателно мечтите си и сам си предизвиква депресивни състояния. Ако по-често се питаме: Какво ще загубя, ако не опитам, ако не рискувам, може и да не станем милионери, но със сигурност ще сме по-щастливи, категорична е психоложката. Не го ли направим, ще трябва да платим цената. А най-често тя е един похабен живот.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.