Шумът вдига кръвното и причинява инфаркти

Шумът привидно не причинява физически щети – не е нито отровен газ, който да те задуши, нито е остър пирон, който може да те убоде

шумът
Шумът нанася големи вреди, показват последните изследвания.

При шум човек подсъзнателно чувства, че нещо го застрашава. Предшествениците ни са оцелели благодарение на това усещане. Звуците, които са чували от окръжаващата ги среда, са ги предупреждавали, че скоро ще им се наложи да бягат. Човешкият организъм реагира на шума, като отделя т.нар. хормони на стреса – адреналин и норадреналин. При продължително въздействие на шум се отделя и кортизол. Постоянното високо ниво на този хормон може да доведе до много здравословни проблеми.

Многократни изследвания показват, че хората, живеещи близо до летище или голям булевард, по-често страдат от сърдечносъдови заболявания.

Вероятността за преждевременна смърт при тях е по-голяма – всеки допълнителни 10 децибела увеличават риска със 7-17%.

Постоянно ниво на шума от 55 децибела (което се равнява на разговор или не особено оживен уличен трафик) може да провокира повишаване на артериалното налягане. Това може да доведе до сърдечен пристъп, предупреждава Световната здравна организация.

Обичайното жужене в офиса е вредно, твърдят специалисти от университет “ Корнел“. Те са установили при жени, работещи в т.нар. офис от отворен тип, по-високо ниво на хормоните на стреса и по-ниска мотивация за работа.

Резултатите от над 20 научни изследвания показват, че децата, живеещи в среда с високи нива на шума, изостават от своите връстници в говора, четенето, запаметяването. Проф. Стефан Стансфелд от университета „Кралица Мери“ в Лондон твърди, че повишаването на шума с 5 децибела забавя с 2 месеца възрастта, на която детето започва да чете.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.