Черен шоколад гарантира отличното здраве на мозъка

Ако учите за изпити, яжте шоколад, но не какъв да е, а истински, натурален, черен, горчив шоколад

shokolad
Шоколад за закуска в нормални количества и с добро качество е гаранция за добрата работа на мозъка.

Има и задължителни случаи, в които хапването на шоколад е оправдано. Предстои поправителната септемврийска сесия за студентите. Ако сте под пара и учите за изпити, хапвайте шоколад.

Специалистите са единодушни, че какаото засилва концентрацията и наблюдателността, което помага за по-лесното и бързо усвояване на нови знания. Това твърди група от германски и австралийски учени. Тяхното проучване е подкрепено от Института за здраве в Люксембург.

В изследването участвали близо 1000 души на възраст между 23 и 98 години. На базата на получените резултати учените заключават: хората, които
ядат шоколад поне веднъж дневно, имат по-добри резултати на тестовете за когнитивни способности от тези, които го консумират рядко.

Според специалистите това се дължи на съдържащото се в какаото полезно вещество флаванол. Те изтъкват и друго негово преимущество – рискът от повишено кръвно налягане и диабет тип 2 е по-нисък при хората, които не се лишават от шоколад.

Продължават научните изследвания, имащи за цел да хвърлят повече светлина върху връзката между шоколада и функционирането на мозъка. Те трябва да посочат какво е оптималното количество шоколад, което стимулира сивото вещество, и какъв е дългосрочният ефект върху здравето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.