Шоколад вместо хапче за високо кръвно?

При хора, които са яли шоколад или какао в продължение на няколко седмици до няколко месеци, има малък спад на кръвното налягане

шоколад
Шоколад вместо хапче за високо кръвно?

Редовната употреба на шоколад подобрява състоянието на кръвоносните им съдове, показа анализ на 42 клинични проучвания с над 1300 души.

Шоколадът леко подобрява дилатацията – мярка за това колко добре кръвоносните съдове реагират на повишен приток на кръв. Има и спад в нивото на инсулин, хормона, регулиращ кръвната захар. А при високи нива на инсулин има риск от диабет.

Тези данни са от Американското списание за клинично хранене. Но те не доказват пряка връзка между шоколада и състоянието на сърцето. Установяват, че любителите на шоколад са по-малко предразположени към високо кръвно, без да е ясно защо. Може да има и други фактори, на които се дължи здравото им сърце.

Анализът е на екипа на д-р Лий Хупър от медицинския институт в Норич. „Хората, които обичат тъмен шоколад и го консумират, могат да си позволят по малко и от други не толкова полезни храни“, казва Хупър пред Ройтерс.

„Още е рано да се съветват хората да ядат шоколад, за да се намали рискът от сърдечносъдови болести“, казва Алис Лихтенщайн от университета „Тъфт“ в Бостън. Една от причините е контролът върху приема на калории. Другата е, че не е ясно как точно шоколадът носи ползи за сърцето. Съединенията флавоноиди са основният заподозрян. Но и много растителни храни ги съдържат – горски плодове, цитруси, ябълки, къдраво зеле, спанак, броколи, ядки, соя, чай, вино.

Тоест не е сигурно, че ползите са тъкмо от шоколада. „Още не знаем дали с добавка на шоколадов сос в купата със сладолед сваляме риска за сърцето. Но със сигурност знаем, че с добавка на шоколадов сос, без да се намали количеството сладолед в купата, се пълнее“, казва д-р Лихтенщайн.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.