https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Шипковото масло – древно средство за поддържане на кожата

0

Може би почти няма човек, който като малък да е пил така любимия чай от шипки за закуска? Или филийка, намазана с шипков мармалад? А знаете ли, че червените плодчета активно се отглеждат в планините на Чили, Аржентина и Южна Африка, където от векове се използва от местното население за поддържане на кожата?

Много ценен вид за всички производители на биокозметика е разновидността Ruba rubiginosa, която може да се намери растяща в изобилие край планинското кралство Лесото. Това е малка държава, намираща се близо о Южна Африка. Там шипката благоденства по бреговете на реките, благодарение на обилните валежи, чистия въздух и хладен климат с надморска височина 3300 метра. Както и при нас, заради умерения климат, плодовете на това невероятно растение узряват през есента, а неговите семена са изключително ценени, защото от него се извлича така високо цененото шипково масло.

dx300_66619Шипковото масло е високо използвано и ценено от местното население в Южна Америка, като жените там го използват традиционно за подхранване на кожата. И заради това, че то има невероятните свойства на силен антиоксидант за кожата, съвременната козметична индрустрия е заложила на него, като незаменима съставка на продуктите против бръчки, възрастови петна по кожата, белези и слънчеви изгаряния.

Заради своето естествено и много високо съдържание на основни мастни киселини и витамин А, маслото от шипки хидратира кожата в дълбочина, особено подходящо е то за суха кожа, а другите му съставки, като ликопен например спомага да се предпази кожата от преждевременно стареене.

Маслото е с изключително лека консистенци, не е мазно, попива лесно в кожата и не оставя мазни петна.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.