Шинрин-Йоку-супер японска техника за удължаване на живота

Шинрин-Йоку означава в буквален превод от японски горско къпане

shinrin-ioku
Шинрин-Йоку е термин, който е въведен от Томохиде Акияма през 1982 г. Казано накратко, шинрин-йоку е разходка сред природата с терапевтично въздействие.
Прекарвайки само няколко часа в гората в ходене, бягане, разтягане или йога, намалявате кръвното налягане, успокоявате нервите, понижавате стреса и безсънието, оказвате положително влияние при метаболитни проблеми и при диабет тип 2. Благотворните ефекти траят няколко дни след разходката.

Ако не можете да планирате цяла отпуска, идете поне на еднодневен излет. Изберете местност, в която има Пътека на здравето. Следете указателните табели и вървете по установения маршрут, без да спирате. Скоростта съобразете с вашата възраст и здравословно състояние. Необходимо е цялото ви тяло да се движи, при което ръцете да са в свободно състояние и да следят ритъма на крачките. От полза са туристическите щеки, които активират торса, повишават общата телесна активност с около 30% и създават чувство за стабилност.

В някои гори има открити площадки със спортни уреди, на които могат да се правят упражнения. Ако тепърва преминавате към физическа активност, започнете с упражнения за разтягане. Можете бавно да вдигате единия си крак, после другия, като разтягате и отпускате Ахилесовото сухожилие. След това повдигнете ръцете под ъгъл 90 градуса спрямо тялото и правете въртеливи движения спрямо въображаема ос – първо на едната страна, после на другата. Започнете с три серии от по 10 въртеливи движения на всяка страна и постепенно увеличавайте броя им. После вдигнете ръцете над главата си: все едно, че искате да достигнете високите клони на дърветата. Протягайте се, като заставате ту на пети, ту на пръсти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.