https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

3 чаши шампанско пазят от Алцхаймер

0

Ново британско изследване доказва, че шампанското помага в превенцията на Алцхаймер

alchaimer
Ново британско изследване доказва, че шампанското помага в превенцията на Алцхаймер

Екип от Редингския университет във Великобритания прави уникално откритие – пиенето на шампанско подобрява мозъчната дейност, стимулира връзките между невроните и по този начин ни предпазва от болестта на Алцхаймер. Причината е в полифенолите, които се съдържат в напитката. Те отдавна са признати за едни от най-мощните антиоксиданти, дори се смята, че може да са по-ефикасни от витамин С или от каротеноидите. Съдържат се най-вече в плодове и зеленчуци и имат важно значение за човешкото здраве – помагат в борбата със свободните радикали и ограничават процесите на окисление в организма.

Три чаши шампанско седмично съдържат необходимото количество полифеноли, за да неутрализират свободните радикали, но също така и за да стимулираме мозъка си. Екипът установява, че шампанското има способността да действа директно на хипокампуса – частта от мозъка, отговаряща за паметта и ученето.

„Резултатите са впечатляващи. Останахме наистина развълнувани от опитите с мишки, защото те категорично показаха, че умерената консумация на шампанско има потенциала да влияе върху когнитивните способности на човек, както и да стимулира паметта му. Затова смятаме, че шампанското може да се окажа ключов продукт за превенция на заболявания като Алцхаймер“, обяснява д-р Джеръми Спенсър.

Все пак не бързайте да се радвате. Опитите засега са проведени единствено върху гризачи и шампанското няма да бъде официално включено в болничното лечение на хора, страдащи от проблеми с паметта. Все пак нищо не пречи да си налеете някоя чаша с чиста съвет по празниците, пише „За жената“. Имайте предвид обаче, че д-р Спенсър категорично подчертава, че става дума за умерена консумация на шампанско. Всичко над 1-2 чаши на ден за съжаление вече не е полезно за здравето.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.