https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сезонно забременяване пази здравето

0

Сезонно забременяване препоръчват лекарите, за да се предпазят децата от някои не особено приятни заболявания

sezonno zabremenyavane
От месеца на раждането му зависи дали човек ще страда от алергия през живота си, твърдят учени от университета на Саутхемптън

Според тях за родените през есента има риск да развият екзема, а родените през зимата – астма.

Изследването е публикувано в сп.„Алергия“ и е сред жителите на остров Уайт. Според него в ДНК на склонните към алергии е налице специфичен маркер (метилиране на ДНК) и той варира според сезона на раждането. Налице е и 18 години по-късно. Резултатите от Уайт са валидирани с изследване на кохортна група холандски деца.

Според учените сезонът на раждане може да има много по-голямо значение и да влияе на ръста, продължителността на живота и др.

„Нашият извод е, че сезонът на раждане оказва влияние върху човека през целия му живот. Например при родените през есента и зимата астмата се среща по-често. Досега обаче не знаехме защо това има толкова дълготраен ефект. Той действа много години, може би дори и на следващото поколение“, казва проф. Джон Холоуей от научния екип.

Въпреки това той не съветва хората да правят сезонен график за забременяване. „Звучи като сезонен хороскоп, но сега вече имаме научни доказателства как този хороскоп работи, пише „Здраве без лекарства“. Вероятно той има значение не само за алергиите, но и за други болести, свързани със сезоните“, добавя проф. Холоуей.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.