https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да овлажним сухия въздух и да се отървем от сезонните болести?

0

Сезонните болести са тук и вече сме изпитали някои техни неудобства поне по два пъти. Отоплението работи на макс, а въздухът в стаята става все по-сух

сезонните болести
Как да овлажним сухия въздух и да се отървем от сезонните болести?

Сезонните болести обичат сухия въздух. Как да се справим с него? От сухия въздух страдат и хората, и растенията. За да се чувстват комфортно и едните, и другите, въздушната влажност трябва да е над 60%. Използвайте всички средства за постигането на тази препоръчителна норма.

1. Проветряване. В мразовитите дни бъдете внимателни. Не отваряйте прозореца или балконската врата, ако непосредствено до тях има саксии с растения. При това мразовитият въздух е и сух, така че няма да постигнете желания ефект. Проветрявайте помещението за кратко, но по-често. При температура около 0 градуса е достатъчно да отваряте прозореца за 10 минути през 2-3 часа.

2. Изпаряване на влага.

Закачете на отоплителните уреди или поставете върху тях съд с вода. Може да е и красиво, ако натопите в него тропически водни растения. Може да са в прозрачни вази, поставени непосредствено до радиатора.

3. Рекордьор по овлажняване. Циперусът е сред стайните растения, които имат свойството да повишават въздушната влажност в най-голяма степен. В зависимост от размера си той отделя във въздуха от 500 мл до 2 л влага на ден.

За да постигне тези рекорди, поставете до него съд с вода и всеки ден пръскайте листата му. Още по-добър ефект ще постигнете, ако поставите до циперуса други растения.

4. Подложка изпарител. Растения като марантата страдат най-много от сухия въздух. Затова ги поставете върху подложка, пълна с керамзит или дребни камъчета. Налейте в нея вода, но тя не трябва да достига до отворите на саксията, за да не подгизне почвата на растението. Но ще може да се изпарява директно под листата му.

5. Електрически овлажнител. В магазините има разнообразни уреди с голям диапазон в цените. Те изпаряват или разпръскват влага или я разпределят равномерно из стаята с помощта на вентилаторна система, пише вестник „Всичко за семейството“.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.