Сезонна алергия: първа помощ и добри съвети

При сезонна алергия е най-добре да се ограничат дразнителите

алергия

Пролетта официално дойде, дърветата ае разлистиха, а вие се опасявате, че пак ще започнете усилено да подсмърчате и кихате. Този път не от простуда, а от алергия.

Прашецът на дърветата и храстите предизвиква у по-чувствителните хора свръхреакция на имунната система. Това е отговор на организма след контакт с чужди белтъчни вещества, наречени алергени. При вдишването им се предизвиква алергичен ринит и астма.

Всички хора вдишват алергени. Попадайки върху лигавицата на носа и бронхите, те обаче предизвикват реакция само при генетично предразположените, при останалите нямат ефект.

Най-големите причинители на респираторни алергии са полените (мъжките семена на растенията). Те съдържат голям брой алергенни протеини. Такива свойства притежават полените и на цъфтящите, и на нецъфтящите растения. Те се носят във въздуха и така попадат в дихателните пътища.

Характерна за този вид алергия е сезонността – появява се по едно и също време на годината и може да съвпада с периода на цъфтене на определени растения. Най-много полени се отделят в топло, сухо и ветровито време.

Най-ефективният начин да предотвратите алергиите е да избягвате алергена, който ги предизвиква. Разумно е избягвате разходки сред природата, в парковете и градините в периода на цъфтеж. Сутрин не бива да отваряте прозорците на жилищата си. Проветряването е най-добре да става
която се характеризира с висока температура, хрема, кашлица, зачервяване на очите.

Алергичният ринит е най-често срещаното алергично заболяване

При т.нар. сенна хрема носените от въздуха алергени навлизат в очите, носа и гърлото, където се свързват с определени антитела и предизвикват възпаление, локален оток, сърбеж, кихане, слуз. Очните симптоми са сърбене, парене, зачервяване и сълзене.

Лошото е, че сезонната форма на алергичния ринит се наблюдава не само през пролетта. През лятото алергия предизвиква прашецът на житните растения, а през есента – прашецът на плевелите. Някои хора имат симптоми и през трите сезона.

Добре е да се консултирате с алерголог, който ще ви изпрати да направите тест. Така ще установите от какво се появяват дразненията.

Лечение веднъж завинаги няма – симптомите започват при всяко нова среща с алергена. Предписваните от докторите медикаменти облекчават състоянието, като успокояват възпалението. При използването на локални средства за носа и очите -спрейове и капки, се избегват страничните ефекти на оралните медикаменти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.