Психотерапевт съветва мъжете как да пазят семейното щастие

Семейното щастие зависи и от двамата партньора, но винаги е по-добре да знаете какво точно се изисква от вас

семейното щастие

Семейното щастие може да се постигне, макар и не толкова лесно, ако следвате ето тези съвети.

Руският психотерапевт Анатолий Третяк има над 25 години опит в семейното консултиране. Но признава, че самият той често е имал нужда от помощ, за да запази брака си. Специалистът помолил всички свои клиенти мъже да споделят какво е най- важното според тях за семейните отношения. Накрая формулирал правила за мирно съвместно съществуване. Ще разгледаме ви запознаем с тях в няколко поредни статии.

Споделяйте отговорността

Да си отговорен към връзката си означава не само да признаваш открито вината си, а и да си готов да се поучиш от грешката. Хората, които винят за своите беди партньора или който и да било друг, само не себе си, просто капитулират пред трудностите. Да си убеден, че всичко е дошло от теб, означава да можеш да му повлияеш. Това обаче е трудно, особено когато е засегната вашата гордост. Но ако не го направите, проблемът ще си остане неразрешен. Подсъзнателно ви се струва, че като си признаете, ще демонстрирате слабост. Затова е по- лесно да прехвърляте вината. Желанието да определите истинските причини за проблема и да ги решите е признак за мъдрост.

Вашата отговорност за връзката се простира много по-далече от там, където сте свикнали да я виждате. Отговаряте не само за постъпките си, но и за своята реакция на събитията. Ако сте избухнали заради несправедливите обвинения на жена си и сте я обидили, виновна е не само тя. Вие не сте успели да се вземете в ръце и сте довели ситуацията до скандал. Ако пък мъжът ви не иска да се бори с вредните си навици, вместо да го обвинявате, се отнесете с разбиране и предложете ефективен начин за изход от ситуацията.
В същото време да си отговорен не означава да виниш за всичко себе си. А да осъзнаеш, че двамата трябва да участвате в решаването на проблема, вместо да го игнорирате. Когато всеки поеме своята отговорност, и за двамата ще е по-лесно. Невинаги и двамата имат вина, но решаването на всеки конфликт е обща задача.

Не игнорирайте конфликтите

Когато пикът на скандала отмине, на всеки му се иска да си отдъхне от напрежението и да забрави за причините, довели до него. Не допускайте тази разпространена грешка. Дайте си време да се помирите, но след това се върнете към разбора на причините. Защо се е случил скандалът? Как вие лично или вашият партньор може да реши проблема? Обсъдете колкото може повече конкретни действие за отстраняване на конфликта, какви срокове си давате за преодоляване на проблема.

Не зацикляйте само на това, което ви е известно. Ако наистина искате за преодолеете трудност, ще намерите начин да го направите, пише „Всичко за семейството“. Решавайте конфликтите конструктивно, вместо да си крещите един на друг, а след това да се прегръщате и да забравяте за проблема.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.