https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кой е най-опасният ден от седмицата?

0

През кой ден от седмицата умират най-много хора, и каква е причината за тяхната смърт?

sedmicata
Хора умират всеки ден, но използвайки статистиката, американски учени установяват в кой ден от седмицата хората най-често загиват от огнестрелни рани, а кой е най-безопасен за пътуване с автомобил; защо сърдечноболните трябва да се страхуват от понеделниците, а диабетиците – от четвъртъците.

Базата данни на Центъра за контрол и предотвратяване на заболяванията изучава информация за всички смъртни случаи в САЩ от 1999 до 2014 г. – над 39 млн.починали за 15 години. Открива се съществена разлика между дайте от седмицата: броят на починалите се колебае от 5,6 млн. в неделя до 5,7 млн. в събота. Освен това топ 10 на причините за смърт за целия период и за всеки от дните остава неизменен: заболявания на сърдечносъдовата система, рак, хронични болести на дихателните пътища, нещастни случаи/инсулт, болестта на Алцхаймер, диабет, грип и пневмония, заболявания на бъбреците и самоубийства. Следват сепсис, болести на черния дроб, Паркинсон, свръхдоза нартотици и СПИН.

Но ако се изучат данните по-внимателно, се наблюдават различия от какво умират хората в различните дни на седмицата.

В понеделник своя пик достига смъртността от сърдечни заболявания.

Във вторник най-често хората умират от грип и възпаления набелите дробове. От друга страна, този ден е най-безопасният за пътуване с автомобил, в него броят на автомобилните катастрофи е най-малък.

Срядата се намира по средата по показателя смъртност за целия период – 5,6 млн.

Макар че четвъртъкът не може да се похвали с най-малко починали, в този ден най-ниска е смъртността от сърдечен пристъп, диабет и огнестрелни наранявания.

В петък хората най-често умират от свръхдоза наркотици и както в понеделник – от сърдечносъдови заболявания.

Броят на загиналите в резултат на нещастни случаи е най-висок в събота и неделя. Най-много са починалите при автомобилни катастрофи в събота (42 000), по-малко – в неделя (39 000) и петък (36 000). Освен това през уикенда е пикът на смъртността от огнестрелни рани: в неделя са по-малко от събота (32,3 хиляди срещу 31,8 хиляди). В събота умират най-много и от контакт с отровни растения и животни (216 случая).

В неделя този показател достига своя минимум (169 случая). Специалистите установили, че хората най-често умират от ухапване от змии. Ежегодно по тази причина си отиват от този свят около 20 000 души. Според други данни само средноазиатската кобра годишно отнема по 50 хиляди човешки живота. Други смъртоносни животни според учените са бялата акула, кубо-медузата, африканският лъв, крокодилът, слонът (убиват над 500 души годишно), бялата мечка и африканският бивол…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.