https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Съвременните лекарства, които са произведени от растения

0

Човекът познава огромен брой растения, използващи се с медицинска цел, предимно за лекарства. Едва ли обаче съществува начин техният точен брой да бъде изброен и картотекиран. Дори и най-опитният фармакогност би се затруднил сериозно. Въпросният специалист се занимава изключително и само с изучаване и изнамиране на източниците на лекарствените вещества. Науката носи името фармакогнозия. И тъй като много голяма част от натуралните лекарствени вещества са извлечени от растения, то ботаниката и фармакогнозията имат много общи допирни точки. Ние няма да ви изброяваме всички лекарства с растителен произход, но ще ви запознаем с една малка част от тях, за които всички сме чували. И вероятно не сте и подозирали, че не са изцяло синтетично синтезирани.

1. Хинин

lekarstvoЛекарството всъщност е вещество, алкалоид, който не е създаден лабораторно, а е извлечен от кората на хиноновото дърво. Родината на въпросното растение е Перу. На езика на местните индианци думата quina означава кора. За пръв път свойствата на хинина стават известни на западния човек през 1631 година, когато в Рим избухва епидемие от малария, заради околните блата около града. Като цяло Рим често е бил спохождан от такава напаст, като през вековете историята познава случаи на загинали папи и кардинали от малария. Популярността на хинина в Европа набира голяма популярност в Европа и след спасява английския крал Чарлз II от малария, хининовата кора става най-скъпата стока, внасяна от Новия свят в Европа, задминавайки дори златото.

До средата на 20 век хининът си е най-ефикасното лекарство срещу малария, докато не се появяват по-евтини и ефективни алтернативи. Освен че е спасител на милиони хора, хининът успешно се използва и в хранително-вкусовата промишленост – горчивият вкус на тоника се дължи на него.

2. Колхицин

Това е вещество с токсичен характер, което се извлича от растение от род Colchicus – най-вече есенния мразовец. Заради свойството си да спира деленето на клетктие, той първоначално е бил използван като съставна част в много биотехнологични вещества. По-съобразителни учени, обаче са се досетили, че свойствата му може да са полезни и при подагра.

И действително неговата ефективност наистина се оказва значителна, като и до днес той е ненадминато обезболяващо средство при острите пристъпи на подагра.

3. Морфин

Въпреки своята лоша слава, на която се „радва“, морфинът всъщност не е виновен за това. Като за начало трябва да кажем, че той е с растителн произход, извличайки се от опия – изсушения сок от неузрелите плодни кутийки на сънотворния мак – Papaver somniferum. След като през 19 век в медицинската практика се въвежда подкожната игла, се търси средство за облекчаване на болката от убождането. И тогава се появява именно морфина като вълшебното хапче против болка. Той е облекчил страданията на милиони войници по бойните полета и макар днес вече да има много повече обезболяващи, морфинът си остава нещо като златен стандарт в аналгезията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.