https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Съветите на д-р Каролина Аповиан за идеално тегло на всяка възраст

0

Не можем да имаме идеално тегло на всяка възраст. Но можем да бъдем в границите, ако спазваме съветите на д-р Каролина Аповиан

 Каролина Аповиан
Нешка Робева обяснява, че жените след 30 на всяка десетилетка качват по 10 кг и връщане назад е почти невъзможно. За това си има конкретна причина.

Физиологическото явление се нарича саркопения, на него е посветила изследванията си д-р Каролина Аповиан, професор по медицина от университета в Бостън.

Причините са много, преди всичко невъзможността да се задържи младежкото тегло се дължи на хормоналните промени с възрастта, казва тя. Производството на женският полов хормон естроген намалява, а това води до забавяне на метаболизма. И ако решението на този проблем може да са спорните хормонални препарати, то на останалите причини -стрес, малко сън, начин на хранене, може да повлияе всеки.

Основният виновник за повишаване на теглото с настъпването на средна възраст е загубата на мускулна маса, твърди д-р Аповиан. Обемът й се отразява на метаболизма, на скоростта на обмяната. Колкото по-голяма мускулна маса имате, толкова повече калории ще изгаряте.

Естественият процес на намаляване на мускулната маса започва след 30 години и се ускорява още повече след 40-годишна възраст. Допълнително влошават нещата неправилните диети, изключващи белтъчна храна. При недостиг на белтък организмът посяга на мускулните запаси на тялото.  Така се получава порочен кръг – ядете все по-малко, но изразходвате все по-малко калории и така ставате все по-дебели.

Балансирана диета, в която протеините са достатъчни като количество (около 35% от менюто), е в състояние да забави процеса

В същото време общата калорична стойност на храната за ден трябва да се редуцира в зависимост от възрастта. Ако на 25 можете да хапнете 2500 калории, без да застрашите фигурата си, на 45 това няма как да се случи. Тогава 2000 калории са ви напълно достатъчни. И делът на простите въглехидрати (захар, бяло брашно) трябва да бъде сведен до минимум.

Съветите на д-р Каролина Аповиан са в 3 стъпки

Редовни тренировки с тежести поне два пъти на седмица за изграждане на

Повече сън, защото той дава възможност на организма да възстанови мускулната си маса.

Режим на хранене, който включва протеини, включително и протеиново-плодови коктейли. Само че от естествени източници, а не химичните субстанции, които основно се предлагат по фитнес залите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.