Съвети за здрави очи

Преуморените очи са доста често срещан проблем напоследък, а най-явните признаци за това са зачервявания, болки, отоци или сенки около очите, главоболие. В много случаи преумората и прекомерното напре­жение на зрителния ор­ган се дължат на прекалено яркото или пък недостатъчното ос­ветление. Специалистите съветват по време на четене или работа с компютър в помещението да има меко горно осветле­ние и да се използва до­пълнителен източник на светлина от 75 или 100 вата. Флуорисцентното осветление също може да доведе до проблеми в очите. Ако искате да се погрижите за здравето на вашите очи, можете да спазвате ето тези съвети.

уморени очи* Сутрин измивайте очите си със студена вода.

* Не си купувайте евтини слънчеви очила. Те не предпазват добре очите от вредните слънчеви лъчи и могат да са причина за преумора.

* Периодично давайте почивка на очите си, концентрирайте се върху далечни предмети за няколко секунди.

* Избягвайте ряз­ката смяна на ос­ветлението – не гледай­те телевизия в абсолютно тъмно помещение и не четете книга с помощта на фенерче.

* Когато работите на компютъра, стаята трябва да бъде слабо осветена, а екранът да е не повече от 3-4 пъти по-ярък от ос­новното осветление. Мониторът трябва да бъде далеч от прозо­реца или от други из­точници на светлина, разположен малко по-ниско от нивото на очи­те, на разстояние 35 -40 см.

* Използвайте капки за очи само когато наис­тина имате нужда.

* Ако симптомите на преумора се задържат дълго време, трябва да отидете при офталмо­лог, за да се убедите, че не става въпрос за по-сериозни причини.

* Спете най-малко 7.5 часа на денонощие.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.