https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Съвети, които ще помогнат за зачеване и здрави сперматозоиди

0

Случва се бебето да закъснее повече, отколкото ни се иска. Тогава започваме да се тревожим и да се питаме дали всичко ни е наред. Факт е обаче, че при много малко двойки очакваното детенце идва преди първата година опити. Затова е излишно да се притеснявате и стресирате преди да изтече една година, понеже както знаем и напрежението може да окаже влияние на крайния резултат. Също така не е добра идея да се мине към ин-витро процедури, ако двойката е млада. Може обаче да си помогнете, или поне на бъдещия татко, като приемате натурални природни продукти, които доказано помагат на мъжката плодовитост.

Кои са тези продукти? Редица витамини, като А, В, С, Е, имат пряко отношение към нормалната сперматогенеза, както и микроелементите цинк и селен, когато са приемани в достатъчни количества за мъжкия организъм. Друго вещество, от изключителна важност за функционирането на организма и по-точно е коензим Co Q10 (убихинон). Той спомага за енергетичното зареждане на сперматозоидите. По принцип това е вещество, което е от изключително голяма важност за правилното функциониране на дихателната система и е важен участник в окислително-редукционните процеси в митохондриите. Намира се в семенната течност и семенната плазма. Това, което прави по-точно Co Q10 е да съдейства за по-голям брой на сперматозоидите, както и ускоряването на тяхната подвижност, което често може да се превърне в проблем при някои мъже и това да попречи на оплождането. Тъй като бавните сперматозоиди умират преди да са стигнали до яйцеклетката. След 30-40 годишна възраст нивото му в организма започва да намалява и затова се налага да се приема допълнително.

tatko bebeАСС – (N-Acetyl Cysteine) е производно на сяросъдържащата аминокиселина цистеин. Веществото е изключително мощен антиоксидант и прочиства тялото от вредните свободни радикали, които са причина за много болести и състояния в човешкия организъм – далеч повече, отколкото може да си представи човек.  Производните на кислорода, перокисите, ограничават мотилитета на сперматозоидите. Ето защо антиоксиданти от типа на АСС са необходими, за да бъдат неутрализирани перокисите. 

Подобно е и действието на проантоцианидините. Това са ценни вещества, които се намират в изобилие в гроздовите семки, както и в горските, червено-виолетови плодове.

Кверцетин – това е вещество, което е достатъчно да се приема дори само 14 дни, за да се увеличи жизнеността, подвижността и концентрацията на спермотозоидите.

L-карнитин – много важен за оформяне на мускулната маса, но и за развитието на сперматозидите, като играе изключително голяма роля като вид енергиен източник за епидидимиса, подобрява подвижността и е много важна съставка за съзряването на сперматозоидите.

Корени от растението мака /Lepidium meyenii/ – Традиционно това растение се отглежда в Перу, Южна Америка, като расте на надморска височина от 4015 метра, а още преди времето на инките има свидетелства за неговото култивиране. В неговите корени има съдържание на 9 от 10-те важни есенциални аминокиселни, които именно са отговорни за превенция и лечение на дадени състояния и заболявания. Неговите активни съставки балансират по естествен път мъжките, и женските хормони, подпомагайки нормалното функциониране на процесите в тялото. Високо ценено растение за стимул на сексуалното либидо, но също така и като превенция срещу менопаузата и нейните симптоми. В корените на растението се съдържат 31 минерала, сред които: калий, калций фосфор, магнезий, калий, желязо, манган, мед, цинк, алуминий. А също така и витамините от групата В, витамин С.

Китайският жен-шен /Panax ginseng/ – няма нужда да споменаваме, че това е традиционното растение, считано от векове от азиатските народи, а днес и от западните, за символ на младостта. Най-често се използва настойка от неговите корени. Освен, че има свойства на афродизиак, жен шена е и мощен стимулант на имунната система, повишава и жизнените сили. Нещо като универсално лечебно и подсилващо средство. То също така е и естествен регулатор на мъжките полови хормони, има свойството да стимулира продукцията на тестостерон, оттам и подобряване на подвижността на сперматозоидите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.